scumpiere masina

2013 un an greu pentru soferi

Se anunta un an greu pentru soferi, cu cheltuieli tot mai mari

Din 2013 vor trebui să cheltuiasca tot mai mulți bani dacă vor să se bucure de confortul mașinii personale. Devine tot mai scump să conduci propria mașină în România, iar schimbările care se prefigurează pentru anul 2013 nu sunt foarte îmbucurătoare pentru cei care dețin un autoturism sau care doresc să-și cumpere unul.

Trecem în revistă 4 schimbări pentru care anul 2013 va fi unul care-i va pune la grea încercare pe posesorii de autoturisme. Unele dintre ele nu au devenit încă realitatate, dar au toate șansele. Pentru altele însă, e doar o chestiune de timp până vor intra în vigoare.

1. Apare din nou taxa auto

Premierul Victor Ponta a afirmat că ‘taxa nouă va intra în vigoare când va fi gata’, explicând că deocamdată un grup de lucru format din producători şi importatori din industria auto lucrează în vederea găsirii unei noi formule de taxe, o taxă de protecţie a mediului.

2. Asigurarea RCA se va scumpi

Cei mai importanţi asigurători auto au majorat preţurile asigurarilor RCA cu până la 28% în ultimele şase luni. Schimbările de legislaţie anunţate pentru 2013 vor aduce însă scumpiri cu mult mai mari.

Prima anuală pentru asigurarea RCA a crescut de la începutul acestui an la toate societăţile de asigurare din topul vânzătorilor de asigurări auto. Excepţie face o singură companie, care avea însă preţuri cu mult peste media pieţei. Potrivit unui calcul, faţă de martie anul acesta, creşterile de preţuri se situează între 8% şi 28% iar cea mai ieftină asigurare, este, în acest moment, cu peste 110 lei mai scumpă decât era în martie 2012.

Prima explicaţie pentru viitoarele scumpiri ţine de „personalizarea“ asigurarii RCA. În prezent, calitatea serviciilor este prea puţin importantă din moment ce nu cel care încheie asigurarea, ci eventualul păgubit, va beneficia de ele. După ce va fi implementat sistemul de decontare directă pentru asigurarea RCA, cel mai probabil de la anul, cumpărătorul poliţei va fi şi beneficiar, aşa că se va gândi de două ori înainte să cumpere o asigurare care costă la jumătate faţă de media pieţei, dar care nu aduce certitudinea reparării rapide a daunelor. De altfel, reprezentanţii asigurătorilor spun că o scumpire cu până la 50%, la anumite companii, este inevitabilă.

3. Se vor majora impozitele pe mașini

La începutul lunii octombrie, Ministerul de Finanțe publicase pe site-ul său un proiect de modificare a impozitelor pentru clădiri și mașini, care prevedea majorări pentru impozitele cerute posesorilor de autoturisme. În scurt, timp, MFP a scos proiectul de pe site, însă acest lucru nu înseamnă că nu se vor mai majora impozitele. Premierul a explicat că primarii vor decide dacă impozitele, taxele şi amenzile locale vor fi majorate anul viitor cu 16%, raportat la inflaţia din perioada 2010-2012.

Conform Codului Fiscal, impozitele şi taxele locale sunt indexate o dată la trei ani, ţinând cont de evoluţia ratei inflaţiei de la ultima modificare. Ultima actualizare a taxelor şi impozitelor locale a fost aplicată începând cu anul 2010.

4. Se scumpește benzina

Cel mai sigur lucru pentru șoferi, dar și cel mai usturător, este că de la 1 ianuarie va crește masiv prețul carburanților din cel puțin un motiv: accizele.

Accizele pentru ţigări, combustibili, alcool şi altele se vor plăti anul viitor la un curs euro de 4,5223 lei, cu 5,2% (22,22 bani) mai mare decât în anul precedent. În 2012, accizele percepute de stat pentru produsele petroliere au fost calculate la un curs de 4,3001 lei/euro.