A patra explozie petrecuta in mai putin de o saptamana in blocurile de locuinte din Romania lasa in urma cinci raniti si doua apartamente avariate

A patra explozie petrecuta in mai putin de o saptamana in blocurile de locuinte din Romania lasa in urma cinci raniti si doua apartamente avariate
est fel petrecut in ultimele zile in blocurile de locuinta din Romania, dupa exploziile de marti care au avut loc intr-un imobil din Resita, respectiv intr-un apartament din Cluj, si deflagratia de miercuri care a afectat o locuinta din Iasi. Bilantul victimelor celor patru evenimente indica o persoana decedata, una in stare grava si alte noua ranite.

Din primele cercetari rezulta ca deflagratia de vineri dimineata din Fieni a avut loc in urma unei acumulari de gaze, iar apartamentele afectate sunt situate la etajele al treilea si al patrulea. “Sunt cinci victime – patru adulti si un copil – care vor fi transportate la spital, urmeaza sa stabilim impreuna cu pompierii miitari ce s-a intamplat, care sunt cauzele exploziei si sa evaluam pagubele”, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dambovita, maior Eduard TELEA, citat de MEDIAFAX.

Marti dimineata a avut loc un eveniment similar intr-un bloc cu zece etaje din municipiul Resita, in urma caruia o persoana a murit si alte trei au fost ranite. Din punct de vedere al pagubelor materiale, deflagratia a provocat prabusirea mai multor pereti ai locuintelor, usile si geamurile apartamentelor au fost smulse, iar planseul dintre etajele doi si trei a cazut. De asemenea, au fost afectate de explozie si cateva apartamente dintr-un bloc invecinat, mai multe masini parcate langa imobil, o gradinita unde s-au spart mai multe geamuri si doua spatii comerciale.

Locatarii imobilului din Resita au fost evacuati, in conditiile in care au fost grav avariate parterul si primele trei etaje ale imobilului, urmand sa revina in locuitnele lor in primavara anului viitor. Intrebat cat va costa reabilitarea blocului si din ce bani se va face, Purtatorul de Cuvant al Primariei Resita a spus ca specialistii primariei vor intocmi un proiect pentru a obtine bani de la Guvern, scrie Mediafax.

Tot in cursul zilei de marti, intr-un imobil din Cluj, o soba de teracota cu regulator de gaz a explodat, provocand avarii usoare la nivelul locuintei. Miercuri, un apartament din Iasi, aflat la etajul trei, a fost afectat de explozia unei butelii, ca urmare a acumularii de gaz din cauza montarii defectuoase a acesteia. Ferestrele apartamentului unde s-a produs explozia s-au spart, iar mai multe bucati de geam termopan s-au desprins, avariind doua autoturisme parcate in fata blocului.

Riscul de explozie – acoperit de o asigurare facultativa a locuintei

Riscurile de incendiu si explozie sunt cuprinse, de obicei, intr-o asigurare facultativa a locuintei, pe care romanii ar trebui sa o aiba in vedere pe langa incheierea unei polite obligatorii PAD (care acopera doar riscurile catastrofale – inundatii, cutremur, alunecari de teren). Pentru o polita facultativa a locuintei, prima anuala se calculeaza ca 0,1-0,25% din valoarea locuintei si a bunurilor asigurate. De exemplu, pentru o casa asigurata la valoarea de 60.000 EUR, proprietarul plateste circa 80 EUR pe an.

In cazul in care proprietarii apartamentelor sau masinilor afectate detineau polite de asigurare facultative pentru imobile, respectiv autovehicule, acestia vor fi despagubiti de catre asiguratorul lor.

De asemenea, daca proprietarul imobilului in care s-a produs explozia detinea o asigurare de raspundere civila, aceasta poate fi utilizata pentru despagubirea tertilor prejudiciati, in limita sumei asigurate, pentru vatamari corporale sau pentru pagube materiale.

Romanii pot afla mai multe detalii despre asigurarile de locuinte si modalitatile de despagubire in cadrul Campaniei Nationale “Totul pentru casa mea!” care se desfasoara pe intreaga durata a lunii octombrie.

Leave a Reply