Administrarea de fonduri mutuale si centrele de cost ale unui grup financiar
a parcare a banilor clientilor acestora intre doua plasamente la bursa.
Sistemul nu este singular, dar a fost introdus in Romania de VANGUARD, fara sa fi fost intentia principala a firmei de brokeraj controlata de Siminel ANDREI, unul dintre cei mai notorii administratori de investitii din Romania.
Siminel ANDREI a gestionat fonduri de investitii de 300 mil. EUR in Romania, inca de la inceputurile pietei, in anii ’90 (familia BROADHURST, a New Century Holdings).
Initial, la inceputurile pietei, VANGUARD Protector si FON erau doua fonduri mutuale promitatoare si constituiau o directie de afaceri pentru SIMINEL &Co, pe o piata in continua nastere. Din momentul in care bancile au intrat pe piata investitiilor administrate, cu propriile fonduri, forta de vanzari a retelelor bancare i-a eclipsat aproape complet pe administratorii independenti.
VANGUARD s-a repliat, incet incet, si si-a oferit din ce in ce mai mult fondurile, ca vehicule de cash – management, investitorilor la bursa, clienti ai casei de brokeraj sinonime, pe care o detine si acum, sub numele TRADEVILLE.
Metoda a fost preluata si de alte case de brokeraj independente (de grupuri bancare): INTERCAPITAL Invest si SSIF Broker Cluj Napoca. Firma de administrare a INTERCAPITAL Invest are ceva vechime, dar fondurile sale mutuale nu au active mai mari de 3 mil. lei. In schimb, are fonduri inchise de 9 milioane. Fondurile inchise, spre deosebire de cele deschise (mutuale) sunt mai putin costisitoare, pentru ca nu ai nevoie de multi investitori, ci de investitori cu bani multi.
Rezultatul: cele doua fonduri ale VANGUARD mai au active de doar 425.000, respectiv 162,000 de lei, pentru 519, respectiv 462 de investitori. Majoritatea acestora sunt clienti ai casei de brokeraj TRADEVILLE.
“Activitatea celor doua fonduri a scazut considerabil in ultimii ani (…). Avand costurile excesive pe care le implica mentinerea celor doua fonduri, am decis inchiderea acestora”, a explicat Dragos DARABUT, directorul general al VANGUARD Asset Managament (VAM), pentru Economica.net.
Cele 66 de fonduri mutuale autohtone administreaza active de aproape 11 mld. lei pentru aproape 260.000 de investitori. Cel mai mare fond este BCR Obligatiuni cu active de aproape 44,5 mld. lei.
Altfel spus, administrarea de fonduri mutuale este un joc de numere mari, pentru ca numai asa ai forta de negociere de dobanzi bune sau de preturi bune in general. Iar jocul nu este castigator fara o forta de vanzare puternica.
Este rentabil sa oferi fonduri puternice clientilor altora dintre tipurile de servicii financiare (inclusiv intermedierea la bursa) din portofoliul tau. Iar daca nu, atunci administrarea de fonduri de investitie devine centru de cost (de marketing, eventual).
Lichidarea activelor fondurilor va fi realizata, conform prevederilor legale, de catre un auditor financiar, membru al Camerei Auditorilor (CAFR). Dupa semnarea contractului, lichidatorul are la dispozitie 20 de zile pentru emiterea unui raport preliminar si alte 60 de zile ca sa vanda activele fondurilor.
Dupa lichidarea activelor, fiecare detinator de unitati de fond va primi in contul bancar sau prin mandat postal suma de bani corespunzatoare numarului de unitati de fond detinute.