Adrian MARIN: Cat timp conservarea portofoliilor este prioritara, vor exista jucatori dispusi sa practice tarife nesustenabile

Adrian MARIN: Cat timp conservarea portofoliilor este prioritara, vor exista jucatori dispusi sa practice tarife nesustenabile
ura economica nu se imbunatateste vizibil, iar conservarea portofoliilor existente ramane o prioritate, vom vedea in continuare jucatori dispusi sa subscrie cu tarife nesustenabile pe termen mediu si lung sau sa-si creeze avantaje comerciale prin vanzarea de polite fara fransiza, chiar si in conditiile unei frecvente mari, cum este cazul asigurarilor CASCO”, a declarat Adrian MARIN, CEO, GENERALI Romania, in interviul acordat Revistei PRIMM Asigurari & Pensii.

“De la un an la altul am sperat ca aceste strategii comerciale sa fie tot mai reduse insa, intotdeauna, se gasesc jucatori dornici de cota de piata, indiferent de costuri. Ce-i drept, pe termen scurt, asemenea practici pot fi sustinute, insa pe termen mediu si lung ele pot crea dezechilibre”, a precizat liderul GENERALI Romania.

Monitorizand si comparand masurile adoptate de marile grupuri internationale cu actiunile asiguratorilor locali privind modul in care au inteles adaptarea la situatia economica, concluzia este ca foarte putine companii si-au mentinut politica de preturi aplicata in anii de crestere.

“O politica echitabila, de altfel, care trebuia pastrata, pentru ca in perioade de criza riscurile nu se diminueaza ca sa scazi tarifele, ci, din contra. Singurele care au avut o strategie coerenta au fost companiile care au un portofoliu majoritar sau integral de asigurari de viata”, a continuat Adrian MARIN.

Razboiul preturilor din industria noastra de asigurari are deja un istoric de cativa ani si nu se manifesta doar la nivelul claselor auto, ci si pe liniile non-auto, in special pe cele adresate segmentului corporate.

De asemenea, CEO-ul GENERALI atrage atentia asupra cresterii generalizate a costului reasigurarii pentru riscuri catastrofice, situatie care pare sa nu fie reflectata in tarifarea unor companii.

“In ultimii ani, noi am optimizat portofoliul GENERALI, folosind diverse modelari de expunere la cutremur care au reflectat impactul fransizelor minime (si chiar a limitelor de despagubire pentru riscuri industriale) in pretul reasigurarii. Costul de reasigurare pentru riscuri catastrofice este in continua crestere pe pietele specializate. Actiuni similare au fost adoptate de majoritatea asiguratorilor, dar se observa, in continuare, ca anumite companii aplica o politica de discount agresiva, cu fransiza zero”, a explicat Adrian MARIN.

Este suficient sa tarifezi corect pentru a-ti reduce expunerea pe RCA

GENERALI Romania si-a asumat inca de anul trecut o reducere a expunerii RCA, refuzand sa participe la razboiul preturilor prin practicarea unor tarife corecte care sa permita onorarea obligatiilor asumate fata de clienti.

“Este suficient sa tarifezi corect pentru a-ti diminua implicit expunerea pe RCA, dar nu intentionam sa iesim de pe aceasta piata”, a infirmat seful companiei zvonurile potrivit carora GENERALI Romania si-ar pregati iesirea de pe aceasta linie business.

Astfel, asiguratorul a ramas consecvent unei tarifari adecvate si unei politici de reasigurare corecta si prudenta si a reusit sa isi reorienteze business-ul, chiar daca asta a insemnat o scadere de 15% a cifrei de afaceri pe anul 2012.

“Ne-am dorit, mai mult decat crestere, un business sanatos si nu am facut rabat de la calitate, chiar daca aceasta a insemnat mentinerea sau chiar cresterea unor tarife, in conditiile unei piete care scadea preturile”, a explicat Adrian MARIN.

In aceste conditii, GENERALI Romania a reusit sa isi mentina un portofoliu echilibrat, asigurarile auto reprezentand doar 43% din afaceri – (RCA 16%, CASCO 27%) restul insemnand asigurari de viata – 19%, asigurari tehnice corporate – 20%, asigurari de locuinte – 13%; travel – 3 % si alte tipuri de asigurari – 2%.

Leave a Reply