ALLIANZ-TIRIAC: Asigurarile ajung cu dificultate in zonele rurale

ALLIANZ-TIRIAC: Asigurarile ajung cu dificultate in zonele rurale
ea unui numar de 21 de dosare de daune la cladiri si bunuri situate in judetele Galati si Tulcea, cele mai multe dintre ele referindu-se la daune produse in orasul Tecuci. In plus, nu mai putin de 9 dintre aceste notificari vizeaza cladiri si bunuri afectate de inundatii ce apartin unor persoane juridice.

Comparate cu situatia pagubelor inregistrate, statisticile privind numarul dosarelor de daune deschise evidentiaza numarul foarte redus de gospodarii asigurate din mediul rural. Conform celui mai recent bilant realizat de autoritati, in urma inundatiilor de saptamana trecuta numai in judetul Galati au fost afectate 39 de localitati. Un numar de 3.443 de locuinte au suferit pagube. Au fost identificate 227 de locuinte distruse de inundatii, dintre care 15 deja prabusite, restul fiind in pericol de prabusire. Toate aceste cladiri distruse sunt situate in mediul rural.

“Vorbim despre o vulnerabilitate a zonelor rurale care, in principiu, ar putea fi atenuata daca ar exista, la scara larga, protectie prin asigurare. Realitatea arata, insa, ca asigurarile ajung cu dificultate in zonele rurale”, declara Aurel BADEA, Seful Diviziei Tehnice Subscriere Asigurari Generale si de Viata din cadrul ALLIANZ-TIRIAC.

La nivelul portofoliului ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, din totalul politelor de asigurari de locuinte in vigoare, mai putin de 20% sunt emise pentru a proteja gospodarii din mediul rural. In judetul Galati, dezechilibrul este mult mai accentuat: din cele aproape 2.200 de contracte de asigurare a locuintelor emise de ALLIANZ-TIRIAC, mai putin de 5% sunt polite ce ofera protectie pentru case situate in zone rurale.

“Conform estimarilor noastre, mai putin de 10% dintre familiile afectate de inundatii vor beneficia de despagubiri acordate de asiguratori pentru refacerea caselor sau inlocuirea bunurilor afectate”, spune Aurel BADEA. “Din pacate, aceasta situatie nu este singulara. In fiecare dintre anii trecuti s-au produs inundatii, pe zone mai mult sau mai putin extinse din mediul rural, insa, raportate la valoarea pagubelor la gospodarii, sumele acordate de asiguratori drept despagubiri au reprezentat, mereu, un procent format dintr-o singura cifra”.

Nici pe viitor nu exista semnale clare care sa indice o imbunatatire a situatiei, in sensul cresterii gradului de protectie a gospodariilor situate la sate, chiar daca acestea raman cele mai expuse la riscul de inundatii.

Dupa ultima modificare a Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva riscurilor catastrofice, poate fi observata o evolutie usor pozitiva a cererii de asigurari de locuinte. Pe acest segment, subscrierile ALLIANZ-TIRIAC din ultima perioada sunt superioare celor realizate in acelasi interval din anul anterior, chiar daca toate politele facultative sunt emise cu fransiza obligatorie egala cu suma asigurata a politei obligatorii PAD (de 10.000 / 20.000 EUR). Aceasta evolutie pozitiva este sustinuta in principal de clienti noi care, in marea lor majoritate detin locuinte in mediul urban.

Leave a Reply