ALLIANZ-TIRIAC: Co-asigurarea, un compromis inevitabil pentru imbunatatirea sistemului asigurarilor de locuinte
Decizia CSA de eliminare a plafonului minim de contributie la capitalul social al PAID pentru noii actionari (de 250.000 EUR) are ca scop facilitarea procedurii de intrare in PAID pentru alte companii de asigurare interesate.
Ramane in continuare de vazut cate companii asteptau ridicarea plafonului minim pentru a intra in PAID si cate asteapta alte masuri pentru imbunatatirea sistemului in ceea ce priveste cadrul legal de functionare.
De exemplu, ALLIANZ-TIRIAC, una dintre companiile cele mai mari din piata care nu face inca parte din actionariatul PAID, sustine de ceva timp ideea unui dialog activ in vederea imbunatatirii sistemului de asigurare a locuintelor. Astfel, Directorul General al companiei, Remi VRIGNAUD, considera ca implicarea, fara discriminare, a tuturor asiguratorilor autorizati sa emita polite de protectie a cladirilor ar adauga valoare mecanismului si ca realizarea unui compromis este inevitabila. Care sunt premisele si termenii acestui compromis?
Cu toate modificarile cadrului legislativ specific, sistemul asigurarilor de locuinte functioneaza astazi in aceleasi conditii ca la sfarsitul lui 2010. Ce s-a schimbat este ca dupa un inceput promitator si un an in care asigurarea locuintelor luase amploare, in 2012 numarul caselor asigurate printr-o polita PAD s-a redus la jumatate. Astfel, doar 277.000 de locuinte erau asigurate obligatoriu anul trecut, un procent de acoperire de doar 3,3% la nivel national.
“Putem sa consideram acest interval de doi ani ca fiind o perioada-pilot, care, in mod clar, a scos in evidenta elementele pozitive, dar si slabiciunile, carentele schemei. […] Scurta istorie a functionarii Legii nr. 260 arata faptul ca principala contributie – in proportie de 85-90% – la realizarea nivelului ridicat de cuprindere in asigurare, de aproximativ 60%, a apartinut companiilor de asigurari private, si doar aproximativ 10-15% PAID. De aceea, orice forma ar urma sa aiba legea in viitor, ar trebui sa tina cont de aceasta realitate si sa implice toate societatile de asigurari eligibile in dezvoltarea acestui segment. Noi consideram ca aceste companii ar trebui sa fie nu doar implicate, ci, daca se poate, mobilizate sa contribuie la optimizarea functionarii angrenajului”, a declarat Remi VRIGNAUD, intr-un interviu acordat Revistei PRIMM-Asigurari si Pensii.
Pe de alta parte , Remi VRIGNAUD sustine ca optiunea renuntarii la PAID ca element al angrenajului nu poate fi luata in considerare. “In fond, este real faptul ca functionarea acestei obligativitati trebuie sa aiba un caracter social, care inseamna un tratament unitar al asiguratilor din perspectiva riscurilor acoperite, dar si a costului protectiei, indiferent de gradul de expunere la riscurile catastrofice; practic, vorbim despre solidaritate, despre consolidare nationala. Realizarea unui compromis este, asadar, inevitabila”, a spus acesta.
Compromisul este o schema de co-asigurare
Actualul sistem ar trebui transformat intr-o schema de co-asigurare, o solutie care opereaza peste tot in lume, functioneaza si in Romania si, in principal, inseamna asocierea a doua entitati distincte care impart riscurile in procesul de asigurare.
“ALLIANZ-TIRIAC sustine solutia co-asigurarii, avand drept co-titulari de contract PAID, pe de o parte, si fiecare dintre ceilalti asiguratori, pe de alta parte. Practic, fiecare asigurator ce are competente in domeniul asigurarii bunurilor si cladirilor va putea emite propria polita de asigurare, care sa ofere protectie atat impotriva riscurilor catastrofice in formula si limitele definite de Legea nr. 260 (asiguratorul acestora fiind PAID), cat si impotriva riscurilor facultative (fie ele catastrofice, peste limitele asumate de PAID sau non-catastrofice), acoperite de emitentul politei. Beneficiile, in cazul promovarii unei asemenea variante, sunt multiple”, a explicat Remi VRIGNAUD.
Potrivit liderului ALLIANZ-TIRIAC, dinamismul companiilor private, experienta si eficacitatea lor in procesul de vanzare a asigurarii locuintelor si concurenta ofera garantia maximizarii gradului de penetrare.