Amanarea ASF pana pe 15 aprilie, inclusa de Ministerul Finantelor intr-un proiect de Ordonanta de urgenta

Amanarea ASF pana pe 15 aprilie, inclusa de Ministerul Finantelor intr-un proiect de Ordonanta de urgenta

Amanarea cu o luna a infiintarii Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), respectiv pana la data de 15 aprilie 2013, este cuprinsa intr-un proiect de Ordonanta de urgenta pus in dezbatere publica de Ministerul Finantelor pe 4 martie a.c.

Termenele din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea ASF, se proroga in conditiile in care membrii conducerii consiliului nu au fost inca desemnati.

“Intrucat pana la aceasta data nu au fost desemnati membrii consiliului ASF, pentru a nu crea vid legislativ in ceea ce priveste existenta institutiilor de supraveghere a pietelor de capital si de asigurari, se impune luarea de urgenta a unor masuri care sa permita functionarea in continuare a celor trei entitati care asigura aceasta supraveghere”, se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului de ordonanta de urgenta pentru reglementarea unor masuri financiar-fiscale si prorogarea unor termene.

Ordonanta de urgenta are ca obiect de reglementare infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, ca autoritate administrativa autonoma, de specialitate, cu personalitate juridica, independenta, autofinantata, care isi exercita activitatea prin preluarea tuturor atributiilor si prerogativelor Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Aceasta prevede la art.22 alin.(1) ca, in termen de 15 zile de la numirea membrilor consiliului ASF, dar nu mai tarziu de 15 martie 2013, se incheie protocoalele de predare-preluare dintre aceasta entitate si Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. De asemenea, la art.24 alin.(1), se precizeaza ca autoritatea isi exercita prerogativele incepand cu data incheierii protocolului de predare-preluare, dar nu mai tarziu de 15 martie 2013.

Camera Deputatilor a adoptat pe 26 februarie a.c. Ordonanta de urgenta nr. 93/2012 privind infiintarea ASF, in calitate de prima Camera sesizata, proiectul de lege urmand sa intre in dezbaterea comisiilor din Senat, camera decizionala.

Leave a Reply