Are piata asigurarilor nevoie de tarife minime obligatorii la RCA pentru o functionare normala?
guratorii care au pierderi pe RCA nu renunta la aceasta clasa pentru ca nu ar mai avea din ce plati daunele viitoare. Alti 19% participanti la sondaj au optat pentru varianta in care renuntarea la RCA ar genera o pierdere importanta de clienti.
“Cresterea tarifelor pentru asigurarile RCA de catre oricare din companiile care in acest moment practica tarife de dumping ar diminua lichiditatile companiei respective si, pe cale de consecinta, compania nu ar mai putea onora platile aferente daunelor. Aceleasi companii care mentin foarte jos tarifele RCA practica si comisioane peste media pietei, indiferent ca vorbim de retelele proprii sau ca vorbim de brokeri. Din nefericire, politica dusa de aceste companii are un efect de contagiune la nivelul intregii piete, celelalte companii fiind obligate sa-si reduca si ele tarifele pentru a nu-si pierde clientii”, sustine unul dintre respondentii sondajului realizat de 1asig.ro.
Acesta comenteaza ca “toate aceste companii se invart intr-un cerc vicios din care vor putea iesi doar in doua moduri: fie isi revizuiesc politica cu privire la tarife (luand in calcul realitatile economice) si comisioane sau vor iesi din piata intr-un mod deloc frumos. Pentru a nu se ajunge in cea de a doua situatie, consider ca autoritatea de supraveghere ar trebui sa intervina cu reglementari foarte clare cu privire la tariful minim necesar unei functionari normale si corecte a pietei de profil”.
Un alt respondent intareste ideea potrivit careia este nevoie de impunerea unor tarife minime obligatorii pe RCA. “Din pacate renuntarea la aceasta clasa pentru majoritatea companiilor poate fi fatala, deoarece apare lipsa de lichiditati care le poate bloca activitatea si, de asemenea, pot pierde si o parte insemnata de asigurari non-RCA (CASCO, locuinte etc.) de la asiguratii care nu mai incheie RCA-ul si migreaza cu aproape toate formele de asigurari la concurenta. Si un RCA prea scump produce o migratie mare, dar efectele sunt mai suportabile. Aici este nevoie de implicarea CSA, deoarece tot timpul s-au gasit 3-4 companii care prin dumping le-au furat clientii companiilor serioase, obligandu-le si pe o parte din acestea sa reduca tarifele, oferind mai apoi servicii de o calitate mai slaba”, a comentat acesta.
Adresata participantilor la Ziua Asigurarilor Auto din cadrul FIAR 2013, intrebarea a primit acelasi raspuns in opinia a 20% dintre specialistii prezenti, un raspuns previzibil, in conditiile in care inca se practica intensiv subscrierea pe cash-flow, potrivit cunoscutului specialist Cristian CONSTANTINESCU. In plus, imprevizibilitatea despagubirilor pentru vatamari corporale care vin din spate reprezinta un alt factor de destabilizare a afacerilor companiilor pe acest segment.
“Este tulburator ca am ajuns sa votam ca ne platim daunele de astazi din ce am incasat ieri”, a atras atentia Ionel DIMA, Vicepresedintele AVUS Group, in cadrul Zilei Asigurarilor Auto de la FIAR.
Desi asiguratorii vorbesc in fiecare an de necesitatea majorarii preturilor la RCA pentru a putea suporta cresterea cheltuielor cu daunele si pierderile aferente acestei clase, tarifele calculate la nivel de piata si-au continuat scaderea si in 2012. Astfel, prima de asigurare medie anualizata, inregistrata in perioada analizata, a fost de 463 lei, in scadere cu 4% fata de anul 2011, cand valoarea primei medii a fost de 480 lei.
La inceputul acestui an, autoritatea de supraveghere a adus niste modificari la Normele RCA, care prevad, in principal, o segmentare mai complexa a tarifelor de prima pe multiple criterii, care sa permita identificarea categoriilor de clienti ce prezinta un risc crescut in producerea daunelor.
Vezi aici ce aspecte vizeaza modificarile aduse Normelor RCA prin Ordinul nr. 3/2013!