Artur BOROWINSKI: Pretul politei RCA si frecventa daunelor pe CASCO sunt principalele probleme ale pietei auto din Romania

Artur BOROWINSKI: Pretul politei RCA si frecventa daunelor pe CASCO sunt principalele probleme ale pietei auto din Romania
pal rezultat, asiguratorii romani au cele mai mari preturi din Europa Centrala si de Est”, a declarat in cadrul Zilei Asigurarilor Auto de la FIAR 2013, Artur BOROWINSKI, Vicepresedinte, OMNIASIG VIG.

Pentru grupul VIG, “pot sa afirm ca piata romaneasca este una foarte importanta, dar este si pe o piata in care intampinam cele mai mari probleme, mai ales datorita asigurarilor auto. Cu toate acestea, suntem hotarati sa investim bani in Romania, caci avem convingerea ca piata va deveni una profitabila”, a continuat BOROWINSKI.

Potrivit datelor prezentate de reprezentantul VIG, din anul 2008 pana in 2012, valoarea subscrierilor pe segmentul RCA a stagnat in jurul valorii de 500 mil. EUR, in vreme ce valoarea daunelor platite s-a majorat cu mai bine de 25 de puncte procentuale. “Situatia este una grea pe acest segment. Concurenta este acerba in ceea ce priveste preturile, de aceea in aceasta perioada de 5 ani piata a ramas la acelasi nivel. De asemenea, concentrarea este foarte mare, peste 50% din operatiuni fiind derulate de companiile locale, daca consideram si EUROINS companie partial locala. Daca se continua in acelasi ritm, in viitorul apropiat, valoarea primelor pe care asiguratorii le subscriu va fi la acelasi nivel cu daunele platite”, a continuat reprezentantul OMNIASIG VIG.

In ceea ce priveste CASCO, “situatia este si mai dramatica, cu toate ca principalii jucatori din piata sunt companiile multinationale. Aici daunele platite au depasit valoarea subscrierilor, ceea ce poate constitui un adevarat soc pentru societati. S-au pierdut foarte multi bani pe CASCO”.

In opinia lui Artur BOROWINSKI, in cazul pietei RCA, principala problema pentru viitor o constituie daunele pe vatamari corporale, care sunt greu de controlat: “Principalii reasiguratori refuza sa acorde acoperire pentru companiile romanesti pe RCA. Se tem de despagubiri foarte mari pe daune morale”. Potrivit cifrelor prezentate, in Romania dauna medie pe vatamari corporale in anul 2012 se apropie de 7.800 EUR, valoare care este de circa trei ori mai mare decat in Polonia. In ceea ce priveste daunele materiale, Romania se afla sub nivelul Poloniei privind dauna medie (900 EUR vs. circa 1.000), dar aceasta se datoreaza faptului ca in mai toate tarile din ECE, asiguratorul este “obligat sa ofere un autoturism inchiriat la schimb, fapt care se vede si in valoarea daunei medii”.

Pe segmentul CASCO, cand comparam frecventa daunalitatii constatam ca: “In Romania este de 50%, de trei ori mai mult decat in Polonia, Cehia sau Slovacia, adica la noi fiecare a doua masina are o dauna. Este ca un joc de noroc, fiindca pentru asiguratori este un segment de piata mai mult decat imprevizibil. Practic, noi nu mai facem asigurari, ci doar jucam la jocuri de noroc. Asta se vede si in prima medie, un roman platind dublu pentru o asigurare CASCO fata de un ceh”, a precizat Artur BOROWINSKI.

Leave a Reply