ASF a adoptat noile norme privind asigurarea obligatorie a locuintelor. Puteti incheia polita PAD la orice companie PAID sau asigurator care are protocol de colaborare cu Pool-ul

ASF a adoptat noile norme privind asigurarea obligatorie a locuintelor. Puteti incheia polita PAD la orice companie PAID sau asigurator care are protocol de colaborare cu Pool-ul
ligatorii ramane 10 EUR sau 20 EUR, in functie de materialul din care este construita locuinta, si asigura o despagubire maxima de 10.000 EUR, respectiv 20.000 EUR. Cei care doresc asigurarea locuintei pentru o suma mai mare (asigurare facultativa) au optiunea sa incheie suplimentar contracte de asigurare pentru acoperirea eventualelor pagube care depasesc plafonul asigurat obligatoriu si pentre alte riscuri. In acest caz, asigurarea obligatorie (polita PAD) si cea facultativa trebuie incheiate separat.

In cazul celor care au in prezent asigurari facultative ce includ riscurile de cutremur, alunecari de teren si inundatii, politele raman in vigoare pana la expirare, moment din care proprietarii sunt obligati sa incheie o polita PAD. Obligatia se refera doar la cumpararea unei asigurari PAD (de 10 sau 20 de euro), extinderea acoperirii pentru ceea ce depaseste plafoanele de 10.000 EUR sau 20.000 EUR fiind la alegerea clientilor (asigurare facultativa).

“Subscrierea va fi mai usoara si va ajuta la cresterea gradului de cuprindere in asigurare a locuintelor din Romania. Pentru ca asiguratii sa aiba certitudinea ca polita este emisa in conditiile legii, ASF a elaborat un certificat de asigurare care dovedeste subscrierea acestei polite si mentioneaza pretul exact”, se arata intr-un document publicat pe site-ul institutiei.

Amintim ca asigurarea locuintelor este obligatorie de la momentul intrarii in vigoare a Legii 260/2008, obligatia constand in cumpararea unei polite PAD emisa de catre PAID. De asemenea, dupa publicarea in Monitorul Oficial din 24 iulie 2013 a Legii nr. 243/2013 pentru modificarea legislatiei privind asigurarea obligatorie a locuintelor, ASF a demarat un proces de consultare a pietei la nivelul PAID – Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale si UNSAR si a adoptat pe 7 august a.c. normele de aplicare.

Odata ce vor fi publicate, noile norme vor permite vanzarea politelor obligatorii in toata reteaua societatilor de asigurare membre PAID sau a celor care au un protocol de colaborare incheiat cu PAID.

Potrivit datelor preliminiare ale recensamantului populatiei si locuintelor (RPL 2011), in Romania existau 8,5 milioane de locuinte. La finele anului trecut, mai erau asigurate 43% din totalul locuintelor, dupa ce, cu un an in urma, gradul de acoperire prin asigurare a fondului locativ atinsese un maxim de 60%. Astfel, toate modificarile cadrului legislativ specific si confuziile create au facut ca peste 1,3 milioane de polite de asigurare de locuinta sa nu mai fie reinnoite in 2012, numarul de contracte in vigoare fiind cu 1,06 milioane mai mic pe segmentul asigurarilor facultative si cu 243 mii mai redus pe cel al politelor obligatorii, fata de 2011.

Leave a Reply