ASF despre taxarea salariilor compensatorii de la CNVM, CSA si CSSPP: ASF se abtine sa comenteze dreptul suveran al Guvernului de a stabili politica fiscala a tarii

ASF despre taxarea salariilor compensatorii de la CNVM, CSA si CSSPP: ASF se abtine sa comenteze dreptul suveran al Guvernului de a stabili politica fiscala a tarii
nta dorintei unei taxari cu 85% a salariilor compensatorii acordate membrilor fostelor conduceri ale autoritatilor comasate.” 

“Precizam ca, de la momentul infiintarii, ASF nu a platit niciun fel de salariu compensatoriu membrilor fostelor conduceri. Mai mult, ASF a decis salarii compensatorii zero pentru situatia in care vreunul dintre membrii conducerii (executiv sau non-executiv) are mandatul intrerupt inainte de expirarea lui”, potrivit reprezentantilor ASF.

De asemenea, “in privinta suprataxarii unor venituri obtinute anterior infiintarii ASF, Autoritatea de Supraveghere Financiara se abtine sa comenteze un drept suveran al guvernului de a stabili politica fiscala a tarii”, scrie in informarea de presa.

Potrivit declaratiilor facute luni, 3 iunie a.c., de premierul Victor PONTA, salariile compensatorii achitate fostilor conducatori ai autoritatilor comasate in ASF (pana la 9 salarii in cazul CNVM sau pana la 19 salarii in cazul CSA) ar putea fi impozitate cu 85%. Seful Executivului a adaugat ca o decizie in acest sens este foarte posibil sa fie luata astazi, 4 iunie, in sedinta de Guvern.

“Mie mi se pare absolut inacceptabil sa iei 800.000 EUR dupa ce ai luat 20-30.000 EUR pe luna, intr-o institutie totusi publica. Este valabil si in America, acolo s-au impozitat cu 90% bonusurile de la bancile care au intrat in faliment. Cred ca ar trebui sa facem acelasi lucru si am cerut Ministerului de Finante sa gasim o solutie”, a spus Primul ministru.

ASF functioneaza incepand cu data de 29 aprilie 2013 prin preluarea si reorganizarea tuturor atributiilor si prerogativelor fostei Comisii Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Potrivit politicii salariale a ASF, Presedintele autoritatii, Dan Radu RUSANU, primeste un salariu de 14.000 EUR pe luna. Salariul Prim-vicepresedintelui Daniel DAIANU este de 95% din cel al Presedintelui, iar cei trei Vicepresedinti au un salariu lunar de 90% din salariul presedintelui. Cei 12 membri neexecutivi primesc fiecare lunar cate 3.600 EUR.

Fiind o autoritate administrativa autonoma, independent si autofinantata, personalul ASF nu este platit din bugetul statului, sursele de finantare provenind din veniturile proprii. Acestea sunt obtinute in principal din cotele aplicate asupra tranzactiilor pe piata de capital, din taxele de autorizare si functionare aplicate sau din amenzile aplicate societatilor autorizate, supravegheate si reglementate.

Leave a Reply