ASF sanctioneaza EUROINS cu interzicerea temporara a vanzarii RCA

ASF sanctioneaza EUROINS cu interzicerea temporara a vanzarii RCA
ui departamentului de daune din cadrul societatii, Stamov Bozhidar STOYANOV, cu retragerea aprobarii. Interdictia practicarii RCA este in vigoare pana la implementarea de catre EUROINS a unui set de masuri stabilit de catre ASF, printre care stabilirea corespunzatoare a cuantumului despagubirilor in conformitate cu reglementarile in vigoare si respectarea termenelor de plata a dosarelor de dauna.

Masurile se refera, de asemenea, la revizuirea de catre EUROINS a instructiunilor, procedurilor sau normelor de constatare si lichidare a daunelor si informarea sau notificarea asiguratilor cu privire la respingerea pretentiilor de despagubire.

ASF obliga EUROINS ca, in termen de 24 de ore de la primirea deciziei de sanctionare, sa comunice intermediarilor de asigurari interdictia de a mai incheia contracte de asigurare RCA in numele si pe seama societatii. Reluarea activitatii de oferire, negociere sau incheiere a politelor RCA se dispune, la fel ca si in cazul interzicerii, prin decizie motivata a Autoritatii de Supraveghere Financiara, dupa verificarea indeplinirii masurilor stabilite.

Totodata, ASF informeaza publicul ca in perioada in care EUROINS are interdictia practicarii asigurarii RCA, societatea are in continuare obligatia solutionarii dosarelor de dauna.

Controlul desfasurat la EUROINS la inceputul verii a vizat verificarea modului de instrumentare si finalizare a dosarelor de dauna si a modului de respectare a prevederilor Ordinului 11/2012 privind procedurii de solutionare a reclamatiilor.

Controlul la societatea EUROINS a constatat, printre altele:
reglementarile si instructiunile de constatare si lichidare a daunelor nu sunt adecvate;a fost diminuat in mod nejustificat cuantumul despagubirii fata de valoarea rezultata din documentele existente la unele dosare de dauna;plata unor dosare de dauna catre pagubiti s-a facut cu intarziere fata de termenele prevazute de normele legale;au fost identificate dosare de dauna in care partea prejudiciata nu a fost notificata cu privire la respingerea pretentiilor de despagubire si la motivatia respingerii.
La sfarsitul semestrului I 2013, EUROINS avea un volum de prime brute subscrise pe segmentul RCA de 258,7 mil. lei si detinea o cota de piata pe acest segment de 21%. In primele 6 luni ale anului 2013, indemnizatiile brute platite de societate, pe segmentul RCA, au insumat 157,8 mil. lei.

Leave a Reply