Asigurarea flotei TAROM se va face fara procedura de licitatie pentru achizitii publice

Asigurarea flotei TAROM se va face fara procedura de licitatie pentru achizitii publice
actualul asigurator al aeronavelor TAROM. Decizia a fost luata pentru ca TAROM sa nu fie nevoita sa isi tina aeronavele la sol pana la incheierea asigurarii. In prezent, flota companiei nationale de transport aerian mai este asigurata pana la data de 30 aprilie.

Premierul Victor PONTA a precizat, in cadrul unei emisiuni la postul B1 TV, ca se va adopta in Guvern o ordonanta de urgenta “ca sa scot TAROM de la procedura prevazuta de OuG 34 (Ordonanta de urgenta a Gubernului nr. 34 din 19 aprilie 2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica-n.r.), pentru ca TAROM, asa cum face in fiecare an, trebuie sa isi asigure aeronavele, ca sa poata sa zboare cu ele.”

TAROM a organizat deja o licitatie deschisa pentru contractarea serviciilor de asigurare CASCO a flotei si de raspundere, prima de asigurare aferenta contractului, incheiat pentru perioada 1 mai 2013 – 30 aprilie 2014 fiind estimata la 2,4 mil. USD.

Contractul presupune achizitia de servicii de asigurare CASCO pentru aeronave civile si piese de schimb (inclusiv asigurare de reducere a fransizei CASCO deductibile la aeronave si motoare de schimb) si de asigurare de raspundere fata de pasageri, bagaje, marfa, posta si terti, potrivit anuntului de participare publicat pe portalul de achizitii publice.

Flota TAROM si raspunderea companiei au fost asigurate in ultimii sase ani de ASTRA Asigurari, principalul asigurator pe liniile de aviatie din tara noastra, fiecare contract fiind incheiat in urma unor licitatii deschise. ASTRA Asigurari a platit totodata si cele mai mari daune pe acest segment pentru doua incidente petrecute pe Aeroportul “Henri COANDA” Otopeni. Primul a fost in decembrie 2007, cand compania a platit 10 mil. USD pentru o aeronava apartinand TAROM – cea mai mare dauna platita vreodata in Romania -, iar cel de-al doilea, in aprilie 2008 – 4,2 mil. USD pentru o aeronava apartinand ROMAVIA.

Flota TAROM este formata din 23 de aeronave, dintre care o aeronava Airbus 310-325, 4 aeronave Airbus 318-100, 4 aeronave Boeing 737-300, 4 aeronave Boeing 737-700, o aeronava Boeing 737-800, 7 aeronave ATR 42-500 si 2 aeronave ATR 72-500.

Leave a Reply