Asigurarea locuintelor: Mai ieftin pentru asigurati, mai putin riscant pentru asiguratori?

Asigurarea locuintelor: Mai ieftin pentru asigurati, mai putin riscant pentru asiguratori?
, diminuarea riscului si stimularea unui comportament preventiv al proprietarilor.

In Romania s-a discutat prea mult si prea confusiv despre asigurarea obligatorie a locuintei. In valtoarea discutiilor despre acoperirea prin asigurare obligatorie, a fost trecut cu vederea aspectul calitativ al unei asigurari de locuinta si de modul in care incheierea unei polite ar putea schimba abordarea romanilor in fata riscului.

Acordarea de reduceri, de tarife proportionale, odata cu masurile de diminuare a riscului ar oglindi elocvent un efect imediat al diminuarii riscului care, altfel, ar putea fi greu sesizabil. Prin asemenea politici, asiguratorii ar contribui la educarea publicului in directia implementarii, intr-un mod natural, a unor masuri de prevenire a evenimentelor nedorite.

Din pacate, nici la nivelul societatii nu exista o cultura a asigurarilor propice unor astfel de masuri si nici asiguratorii nu si-au dorit sa riste pana acum cu produse pentru care piata nu este pregatita. Din aceste motive, investitiile in diminuarea riscurilor din locuinta raman fara ecou pe hartia pe care este imprimata o polita de asigurare standard, cu clauze fixe, fara posibilitatea de proportionare cu riscurile existente din partea niciunei companii din piata.

Iuliana RUSEI, Director Divizia Asigurari Generale, GENERALI Romania explica: “In Romania, cultura riscului nu este inca asimilata de catre populatie, fapt relevat si de gradul de penetrare redus al asigurarilor. Doar o mica parte a clientilor este constienta de importanta masurilor de prevenire a unui risc si investesc in acest sens. Asadar, raportandu-ne la acest context, si tinand cont de segmentul redus de clienti care isi iau masuri de diminuare a riscului, nu am considerat necesar, deocamdata, sa implementam astfel de reduceri. Pentru viitor, in momentul in care sistemul legislativ va deveni mai strict (va impune spre exemplu instalarea detectoarelor de fum in cazul caselor construite din lemn), iar perceptia clientilor cu privire la protectia la risc se va schimba, avem in vedere posibilitatea acordarii reducerilor de acest tip.”

Pana cand perceptia Romanilor se va schimba iata care ar putea fi masurile care le-ar reduce costurile politelor:
Instalarea detectoarelor de fum si a sistemelor de alarma antiefractie. Cu costuri minime de implementare, aceste dispozitive sunt luate in calcul la stabilirea primei de asigurare in alte tari, iar reducerea se concretizeaza in diminuarea cu pana la 25% din pretul asigurarii.Materialele de constructie folosite. In cazul renovarilor sau constructiei de la zero a locuintei, calitatea acestora poate contribui la reducerea riscurilor de incendiu sau inundatie. In SUA, asiguratorii tin cont de calitatea materialelor de constructie si acorda reduceri semnificative de prima.Utilizarea energiei electrice si nu a gazelor naturale pentru incalzire sau gatit. In Germania, prima de asigurare creste semnificativ in conditiile in care locuinta este racordata la sistemul de alimentare cu gaze naturale. Absenta racordarii la gaze ar trebui, in mod firesc, sa diminueze prima de asigurare prin anularea riscurilor de incendiu sau explozie.Achitarea creditului ipotecar! O masura care ar putea parea ciudata, mai ales pentru contextul economic actual si, mai ales in Romania. Cu toate acestea, in Statele Unite asiguratorii considera ca riscul este mult diminuat in momentul in care un proprietar de locuinta a achitat ipoteca, acesta devenind mult mai responsabil cu proprietatea sa.

Leave a Reply