Cumpara asigurare RCA ieftin pasul 1 Complezi formularul
pentru a calcula pretul unui RCA ieftin
Cumpara asigurare RCA ieftin pasul 2 Calculam preturile RCA, alegi asigurarea RCA
care ti se potriveste.
Cumpara asigurare RCA ieftin pasul 3 Comanzi asigurarea
RCA
si noi livram gratuit oriunde in tara.
Telefon: 0770 191 544
Program L-D: 9-18

Asigurarile de locuinte: proprietarii trebuie sa incheie o polita obligatorie SAU facultativa

Asigurarea obligatorie a locuintei

Asigurarile de locuinte

Asigurarile de locuinte: proprietarii trebuie sa incheie o polita obligatorie SAU facultativa

Asigurarile de locuinte clarificate de CSA. Ordinul CSA nr. 21/2012 pentru modificarea si completarea Normelor privind forma si clauzele cuprinse in contractul de asigurare obligatorie a locuintelor puse in aplicare prin Ordinul nr. 15/2012, in sensul revenirii la forma anterioara a Legii nr. 260/2008, a fost publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 748 din 07 noiembrie a.c. Astfel, s-a abrogat articolul 7 care stabilea ca, de la 1 septembrie a.c., proprietarii care vor sa incheie polite facultative trebuie sa incheie si o asigurare obligatorie pentru riscurile de inundatii, alunecari de teren si cutremur, la unul din cei 12 asiguratori membri ai PAID. Prin urmare, proprietarii isi pot indeplini obligatiile prevazute de lege privind incheierea unei asigurari care sa acopere cele trei riscuri, ca fenomene naturale, fie printr-o asigurare emisa de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID), fie printr-o asigurare facultativa.

O alta modificare prevede ca asiguratorul care incheie contractul de asigurare obligatorie a locuintelor, in numele si contul PAID, transfera prima in contul PAID, in termen de 10 zile lucratoare de la data eliberarii PAD, din care va retine in contul sau un comision de 10%, fata de maxim 20%, cat stipulau normele anterioare.

Comisionul la care are dreptul asiguratorul care a incheiat contractul de asigurare obligatorie a locuintelor poate fi modificat anual prin ordin al presedintelui CSA, potrivit normativului.

Eliminarea din lege a obligativitatii incheierii asigurarii PAD in cazul in care exista sau se opteaza pentru una facultativa a fost operata prima oara in decembrie 2010. Aceasta modificare a Legii nr. 260/2008 a franat insa activitatea propriu-zisa a PAID, plasandu-l in competitie directa atat cu propriii actionari, cat si cu restul companiilor din piata. Astfel, unele companii au preferat sa includa in politele facultative si riscurile asigurate prin asigurarea obligatorie si sa le vanda la preturi similare, rezultatul fiind o scadere drastica a primei de asigurare pentru segmentul rezidential.

In intervalul urmator, repetate modificari au fost aduse legislatiei secundare emise in aplicarea Legii nr. 260/2008, in scopul de a impulsiona vanzarea asigurarilor obligatorii de locuinta, in conditiile in care PAID ajunsese, potrivit specialistilor, la o limita minima de suportabilitate pentru continuarea activitatii. O modificare a fost adusa in luna august, prin Ordinul CSA nr. 15/2012, care la articolul 7 spunea ca toate societatile autorizate sa subscrie riscuri de catastrofa naturala vor putea incheia asigurari facultative doar pentru sume care le depasesc pe cele acoperite prin asigurarea obligatorie pentru locuinte, respectiv 10.000 EUR sau 20.000 EUR. Totusi, la 18 septembrie, Curtea de Apel Bucuresti a hotarat suspendarea executarii Ordinului nr. 15 al CSA, in ceea ce priveste efectele acestui articol.

Ulterior, pe 25 octombrie, Consiliul CSA a hotarat revenirea la forma anterioara a normelor, permitand proprietarilor sa asigure cele trei riscuri catastrofice fie printr-o polita PAD, fie printr-o asigurare facultativa.

Dupa un an 2011 in care asigurarile obligatorii de locuinte luasera amploare, acestea au inregistrat un declin semnificativ in 2012. Astfel, la finalul lunii iulie 2012, erau in vigoare circa 248.000 de polite PAD, de peste trei ori mai putine decat maximul din august 2011 (circa 820.000). Schimbarea legislativa din septembrie s-a reflectat direct intr-o crestere de circa 50% a politelor PAD, de la 205.098 pe 1 septembrie, la 303.708 in 30 septembrie 2012, cu o medie de aproape 3.600 de polite vandute pe zi.

Rezultatele publicate de PAID pentru luna octombrie a acestui an indica o usoara crestere a numarului de polite PAD in vigoare fata de luna iulie 2012, la 277.893 la 31 octombrie, cu o medie de 1.016 polite vandute pe zi, dar o scadere fata de luna septembrie.
PAID a fost înfiinţată în septembrie 2009 în baza prevederilor Legii 260/2008, ale Legii 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor şi Legii 31/1990 privind societăţile comerciale.

Cei mai mari acţionari ai asigurătorului sunt Astra, Groupama şi Platinum, fiecare cu 15%. Generali România are o participaţie de 11 %, iar ABC Asigurări, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurări, Euroins şi Grawe România deţin câte 5,5% din acţiuni.

Poliţele emise de PAID sunt vândute fie online, fie prin intermediul acţionarilor, prin reţeaua de distribuţie a acestora, activitate pentru care este încasat un comision.

În 2011, subscrierile PAID au crescut cu 19,5%, la 35,3 milioane de lei, potrivit datelor dintr-un buletin al CSA.

Anul trecut, PAID a consemnat un profit net de aproape 1 milion de lei.

La finele lunii septembrie, portofoliul PAID număra la 302.180 de poliţe, de la un maxim 800.000 în august 2011.