Regelmentare asigurari RCA online

Asigurarile RCA online ar trebui reglementate de CSA

Piata de asigurari online are nevoie de reglementari

Desi inca la inceput, piata de asigurari online este considerata de specialisti ca o potentiala viitoare “mina de aur” – cu conditia reglementarii functionarii operatorilor din domeniu, marea majoritate brokeri de asigurari.

“Este nevoie de un cadrul normativ distinct pentru zona de online prin care sa se stabileasca atat partea de comisionare, cat si regimul reducerilor comerciale ce pot fi aplicate”, spun specialistii. Acestia atrag atentia ca nu este normal ca un client sa primeasca oferte diferite pentru asigurarea RCA sau CASCO din partea asiguratorilor, brokerilor traditionali si intermediarilor ce activeaza pe Internet.

“Consideram ca fiecare site care vinde asigurari trebuie sa obtina o acreditare distincta din partea CSA. Este nevoie sa fie indeplinite macar o serie de cerinte minime – gen securitatea prelucrarii datelor, calitatea informatiilor furnizate clientului, modalitatile de comunicare cu acesta si posibilitatea de a inregistra o reclamatie in mediul online”, Razvan PAVEL, cel mai important furnizor de asigurari online din Romania – ingrijorat de numarul mare de site-uri, uneori anonime, care vand in special polite RCA pe Internet fara a explica clientilor ce si de la cine cumpara.

“Noi am deschis inclusiv o linie telefonica gratuita dedicata clientilor, care ne pot suna oricand si intreba orice despre asigurari – tocmai pentru a le oferi posibilitatea de a intelege ce rol au asigurarile si pe ce dau banii”, puncteaza oficialul.

In prezent, segmentul de asigurari online este in plina crestere – de aici si nevoia de creare a unui cadru legislativ – mai ales datorita facilitatilor oferite asiguratilor: posibilitatea de a compara preturile oferite de toti asiguratorii, livrarea gratuita la adresa indicata de client s.a.m.d.. Marea majoritate a politelor vandute sunt asigurari RCA, gratie obligativitatii acestora si mai ales simplitatii emiterii lor. In prezent, in Romania nu exista statistici oficiale privind numarul de polite vandute de operatorii online.