Istoric daune asigurare rca

Asiguratii RCA au acum acces la istoricul daunelor proprii

Asiguratii RCA au acum acces la istoricul daunelor proprii

Asiguratii RCA pot afla informatiile privind istoricul daunelor proprii

Incepand de sambata, 15 septembrie 2012, asiguratii RCA pot afla informatiile privind istoricul daunelor proprii, inscris in baza de date CEDAM. Astfel, cei care acceseaza acum baza CEDAM au posibilitatea de a alege intre doua interogari: “Polite RCA” si “Istoric daune”. Conform CSA, sunt afisate prejudiciile asociate politelor intrate in valabilitate incepand cu anul 2008.

Interogarea istoricului de daune permite identificarea prejudiciilor asociate unei combinatii CNP/CUI – nr. inmatriculare/serie de caroserie. Astfel, dupa furnizarea CNP-ului (in cazul persoanelor fizice) sau a CUI (in cazul persoanelor juridice), utilizatorul va completa seria de caroserie sau numarul de inmatriculare (cele doua se completeaza alternativ). Pentru o mai mare acuratete a rezultatelor interogarilor, CSA recomanda utilizarea ambelor variante de cautare.

In urma unei interogari a istoricului de daune, sunt afisate data la care a fost declansata polita ca urmare a unui accident rutier, numele companiei de asigurare si data la care a fost efectuata plata. In cazul in care soferul nu a avut nici un accident, este afisat mesajul “Nu au putut fi identificate prejudicii pe baza criteriilor selectate”.

Primele de asigurare aferente asigurarilor RCA depind de istoricul de daunalitate realizat de asiguratul/utilizatorul unui vehicul intr-o perioada de referinta, asa cum prevede sistemul bonus-malus. Acesta permite acordarea de reduceri la prima asigurarii RCA proprietarilor de masini care nu au fost implicate in accidente, sau o majorare a acesteia in cazul celor care au produs unul sau mai multe accidente pe parcursul anului anterior de asigurare.

CEDAM se afla in prezent in administrarea CSA, insa informatiile din aceasta baza de date sunt centralizate de la societatile de asigurare, care sunt posesorii de drept ai acestor informatii. CSA nu are dreptul legal de a modifica aceste date, responsabilitatea pentru colectarea, transcrierea, incarcarea si modificarea informatiilor privind asigurarile RCA revenind exclusiv societatilor de asigurare emitente.

De asemenea, incepand tot din aceasta luna a fost implementata si o metoda prin care si societatile de asigurare au posibilitatea interogarii bazei de date CEDAM in vederea stabilirii istoricului de daunalitate pentru potentialii asigurati, prin utilizarea serviciului web aferent sistemului bonus-malus.

Leave a Reply