Asiguratorii solicita sa fie implicati in negocierile si demersurile privind reforma in sanatate

Asiguratorii solicita sa fie implicati in negocierile si demersurile privind reforma in sanatate
au exprimat dorinta unei consecvente mai mari in oricare dintre proiectele propuse de autoritatile statului in domeniul sanatatii, precum si invitarea si implicarea lor in toate demersurile si negocierile necesare.

Sa vedem in continuare ce parare au principalii actori despre sistemul sanitar si modificarile anuntate de Minister si ce masuri propun acestia in cadrul reformei sanatatii:

UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare din Romania

Asociatia asiguratorilor din Romania, UNSAR, considera ca una dintre prioritati este definirea clara a pachetului de servicii medicale de baza, pentru a facilita elaborarea pachetelor de asigurari voluntare (facultative) suplimentare si complementare de sanatate, produse oferite de companiile de asigurari private. Aplicarea ei ar avea ca efect diversificarea finantarii sistemului public de sanatate.

“Noi, in cadrul UNSAR, militam pentru deductibilitatea asigurarilor de sanatate si am reluat acest proiect acum, la inceput de an. In proiectul bugetului pe anul 2013 este inclusa aceasta masura de acordare a deducerilor fiscale pentru asigurarile de sanatate in niste limite. Am facut niste calcule la nivelul UNSAR, iar acordarea acestor stimulente fiscale ar conduce la o cheltuiala de 20 mil. EUR a statului pentru acordarea unei deductibilitati totale de 400 EUR la angajator si la angajat”, a declarat Florentina ALMAJANU, Director General al Uniunii.

Florina VIZINTEANU, Presedinte, BCR Asigurari de Viata

“Noi am dezvoltat produse de asigurari de sanatate inca din 2006, am inceput cu produse adresate companiilor si anul 2011 am lansat si produsul pentru retail. Noi asteptam anul acesta pachetul de servicii de baza. Este un subiect vechi si atat timp cat vom avea acest pachet este un pas foarte important, ne va permite sa avem furnizori agreati si din zona publica.

Este nevoie de o strategie nationala, este un aspect foarte imporatnt al unei natiuni, sanatate si este normal ca si noi asiguratorii sa fim prinsi in acest demers.

Trebuie definite si conceptele de ‘complementar’ si ‘aditional’ pentru ca asigurarile voluntare de sanatate pe aceste planuri se gasesc. Este un business important si din perspectiva asiguratorilor de viata este business-ul care iti aduce clientul imediat, spre deosebire de produsele life unde vorbim de sume investite, economisite, pensii. Asigurarile de sanatate pot functiona ca un carlig pentru alte produse si un instrument foarte bun pentru forta noastra de vanzare.”

Mariana DIACONESCU, Presedinte Directorat, ASIROM

“Noi suntem la inceput de drum pe sanatate, cred insa ca o mai buna clarificare asupra directiei in care se va dezvolta cadrul legal ne va ajuta pe toti in ceea ce priveste crearea strategiilor, daca nu pentru 2013, atunci pentru anii urmatori. In asigurari de sanatate este foarte important sa ii poti spune clientului ce ii oferi, care sunt avantajele si sa ii prezinti o perspectiva pe termen mediu si lung. Altfel discutam despre un business ocazional, cauzat de dezvoltarea unor clinici sau a altora, dar nu despre o industrie care sa se dezvolte pe baze solide.”

Artur BOROWINSKI, Vicepresedinte OMNIASIG

“Nu am cum sa nu remarc faptul ca abonamentele pentru servicii de sanatate oferite de firmele de profil in Romania in alte tari sunt considerate asigurari si pot fi furnizate doar de companiile de asigurari. Consider ca si in Romania ar trebui sa se intample la fel.

Aceste companii preiau niste riscuri contra unei sume fixe! Abonatul achita taxa de abonament, dar furnizorul de servicii medicale preia riscul ca pacientul sa vina la medic nestiind de cate ori se va putea intampla acest lucru. Astfel de servicii ar trebui sa fie furnizate doar de asiguratori.”

Virgil ICHIM, Director Divizia de Asigurari de Viata, ALLIANZ-TIRIAC

“ALLIANZ-TIRIAC isi doreste sa existe cat mai multa consecventa in oricare dintre proiecte. In ceea ce priveste asigurarile voluntare de sanatate, ALLIANZ activeaza pe aceasta piata la nivelul sectorului corporate si isi doreste sa se dezvolte si la nivelul de retail. Am prognozat o crestere importanta pe sanatate in 2013, cu sau fara reforma.”

Ovidiu RACOVEANU, Director Asigurari de Viata, GENERALI Romania

“Exista un decalaj de forte intre companiile din sfera clinicilor private si asiguratori, care ar trebui sa fie macar invitati la aceste negocieri. Mai mult decat primirea ultimei forme a draft-ului de lege, exact inainte de a fi inaintat, nu s-a intamplat. Asa se explica si decalajul intre veniturile pe zona de abonamente a clinicilor private si asigurarile voluntare de sanatate. Pana cand fortele astea nu vor putea sa coexiste si pana nu vom avea un acord cadru si nu suntem prinsi in pachetul de baza si in veniturile si cheltuielile aferente nu vom putea sa crestem asa cum ne dorim pe acest segment.

“Este dificil de explicat unui actionar de ce trebuie sa vindem medicina muncii si o impachetam in asa fel incat sa vindem si o asigurare de sanatate. Este o solutie sub-optimala, nu este o varianta valabila pe termen lung. Daca reusim sa ne regrupam pe zona asta, vom putea pune in miscare mecanismele care sa determine o crestere a pietei in urmatorii trei ani.”

Cerasela NERGHES, Director General, ASTOP Broker

“Pentru noi ar fi important sa stim in ce masura vor fi brokerii parte activa in acest sistem, daca vom fi implicati in vanzare si in post-vanzare. Este de dorit un astfel de viitor si suntem, cel putin o parte dintre noi, pregatiti sa ne implicam in acest segment.”

Ministerul Sanatatii planuieste pentru 2013 redefinirea pachetului de servicii medicale de baza, elaborarea cadrului legal pentru functionarea asigurarilor private de sanatate, precum si introducerea facilitatilor fiscale pentru stimularea acestora. Toate acestea se regasesc intr-un document de sinteza care prezinta prioritatile strategice pe termen mediu ale institutiei.

Leave a Reply