ASTRA Asigurari ar putea plati cea mai mare dauna pe D&O din Romania ca urmare a falimentului Oltchim

ASTRA Asigurari ar putea plati cea mai mare dauna pe D&O din Romania ca urmare a falimentului Oltchim
rii in insolventa ale Oltchim mentioneaza ca o serie de directori din cadrul combinatului, precum si membri ai Consiliului de Administratie din perioada 2009-2012 “au fost implicati in mod direct sau indirect in actiuni/operatiuni ce pot fi incadrate in prevederile articolului 138 din Legea insolventei”.

In astfel de cazuri, judecatorul sindic poate dispune ca o parte a pasivului debitorului sa fie suportata de catre membrii organelor de conducere daca acestia au cauzat starea de insolventa. Vechea conducere a Oltchim incheiase la ASTRA Asigurari o polita de raspundere manageriala, cu o valoare de 10 mil. EUR.

“Am descoperit in actele societatii o asigurare de raspundere in caz de culpa manageriala care acopera o suma de 10 mil. EUR. Prejudiciul va fi mult mai mare, dar plata va fi doar atat. Raportul privind cauzele insolventei arata multe decizii proaste ale managementului”, a explicat Gheorghe PIPEREA. Suma totala a datoriilor Oltchim este, conform tabelului preliminar al creantelor, de 793 mil. EUR.

De asemenea, acesta a mentionat ca, din cauza faptului ca se afla in insolventa, combinatul este scutit de taxa de timbru pe care ar trebui sa o plateasca in cazul in care s-ar declansa o actiune in justitie pentru plata politei.

Printre neregulile mentionate in raportul privind insolventa Oltchim se numara vanzarea unor produse sub costurile de productie, cresteri nejustificate ale salariilor, desi compania inregistra pierderi, sau relatii comerciale in conditii defavorabile, cu firme controlate direct sau indirect de catre persoane din managementul combinatului.

Asigurarea de raspundere profesionala pentru managerii societatilor pe actiuni a devenit obligatorie dupa aparitia Legii nr. 441/2006, aceasta functie devenind o profesie liberala. De altfel, raspunderea se extinde de la manager (director, in terminologia Legii societatilor comerciale), pana la administratorul neexecutiv, membrii consiliului de administratie sau de supraveghere, precum si la cenzori si auditori interni.

Oltchim Ramnicu Valcea a intrat in insolventa la inceputul acestui an, dupa ce solicitarea de declansare a acestei proceduri a fost aprobata in 30 ianuarie de catre Tribunalul Valcea.

Leave a Reply