BASESCU transmite spre reexaminare Legea privind infiintarea ASF

Presedintele Traian BASESCU a solicitat Parlamentului, in cursul zilei de ieri, 4 aprilie a.c., reexaminarea Legii pentru aprobarea OuG nr. 93/2012 privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), cerand conditii mai stricte pentru desemnarea viitorilor membri ai Consiliului ASF.

Seful statului subliniaza ca noua lege introduce intre conditiile de numire a candidatilor in calitatea de membru al ASF experienta profesionala de minim 7 ani, in domeniul financiar, pentru persoanele care formeaza conducerea executiva. “Avand in vedere faptul ca Autoritatea de Supraveghere Financiara are ca obiectiv consolidarea cadrului de functionare si supraveghere a pietelor financiare, consideram oportun ca toti candidatii la calitatea de membru in conducerea executiva a ASF ar trebui sa aiba o experienta profesionala de minim 10 ani in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare”, se arata in solicitare.

In plus, in cerere se precizeaza ca legea stabileste intre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca membrii ASF si aceea de a nu fi “soti si nici rude ori afini pana la gradul al treilea cu Presedintele Romaniei, presedintii Camerelor Parlamentului, membrii Guvernului, membrii consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei.”

“Avand in vedere faptul ca potrivit Articolului 8 Alin. (1) al aceluiasi act normativ, membrii consiliului de conducere al ASF sunt numiti de Parlament, consideram ca se impune completarea lit. g) a Articolului 9 in sensul stabilirii si a unei interdictii pentru membrii A.S.F. de a fi soti sau rude ori afini pana la gradul al treilea cu membrii Parlamentului”, cere BASESCU.

Amendamentul de mai sus fusese propus in sedinta decizionala din Senat de Serban MIHAILESCU, acesta fiind respins insa prin vot, asa cum de altfel va informa in 19 martie 1asig.ro.

Conform procedurii parlamentare, legea este reexaminata mai intai de Camera Deputatilor, prima Camera sesizata. Cererea Presedintelui va fi examinata de comisiile permanente sesizate in fond (in acest caz – Comisia de Politica Economica, Reforma si Privatizare, condusa de Mihai TUDOSE, si cea de Buget, Finante si Banci, a carei conducere este detinuta de Dan Radu RUSANU). Acestea vor intocmi un raport cu privire la obiectiile formulate in cererea de reexaminare. Acesta se supune dezbaterii Camerei Deputatilor potrivit procedurii legislative.

Acelasi traseu este urmat si la Senat. Promulgarea Legii de catre Presedintele Romaniei se face obligatoriu in maxim 10 zile de la primirea legii adoptate dupa reexaminare.

Leave a Reply