Cumpara asigurare RCA ieftin pasul 1 Complezi formularul
pentru a calcula pretul unui RCA ieftin
Cumpara asigurare RCA ieftin pasul 2 Calculam preturile RCA, alegi asigurarea RCA
care ti se potriveste.
Cumpara asigurare RCA ieftin pasul 3 Comanzi asigurarea
RCA
si noi livram gratuit oriunde in tara.
Telefon: 0770 191 544
Program L-D: 9-18

BNAA a exclus din sistemul international Carte Verde al patrulea jucator pe piata asigurarilor din Moldova. GRAWE Carat: Este o decizie abuziva si incorecta

BNAA a exclus din sistemul international Carte Verde al patrulea jucator pe piata asigurarilor din Moldova. GRAWE Carat: Este o decizie abuziva si incorecta
ciziei, fiind insa evidentiat faptul ca au fost depistate mai multe incalcari ale legislatiei in vigoare, in urma unui control efectuat la toti membrii BNAA. Cu o cota de piata de circa 11% in primul semestru al acestui an per total piata si aproape 13% pe Carte Verde, respectiv un numar de 16.420 de contracte emise pe acest segment, GRAWE Carat este cea de-a patra companie ca dimensiune din Moldova.

“Decizia BNAA este una abuziva si incorecta, si poate fi privita ca o tentativa a anumitor jucatori de pe piata de asigurari sa restranga concurenta pe unul din segmentele cu cele mai mari vanzari si profituri. Procedura urmata de BNAA cu greu poate fi calificata drept una corecta si transparenta, daca patru companii membre (MOLDASIG, ASITO, VICTORIA Asigurari, KLASSIKA Asigurari) o pot exclude pe a cincea in absenta sa, si fara a-i acorda sansa sa aduca explicatii si argumente. Acest comportament nu se incadreaza in standardele internationale si, in final, dauneaza sistemului asigurarilor din Republica Moldova si clientilor din aceasta tara”, se arata intr-un comunicat de presa remis de catre GRAWE Carat.

De asemenea, “decizia de excludere a fost luata in lipsa motivata si anuntata din timp a reprezentatului GRAWE Carat. Pana in prezent, nu am fost informati oficial despre vreo decizie planificata sau adoptata, afland despre aceasta doar din presa, respectiv nu ni s-a respectat dreptul de a cunoaste acuzatiile aduse si de a clarifica acuzatiile inaintate”, se mai precizeaza in comunicatul asiguratorului.

In acelasi timp, reprezentatii companiei atentioneaza ca decizia BNAA pune sub pericol calitatea de membru al Republicii Moldova la Consiliul Birourilor Carte Verde si, implicit, posibilitatea cetatenilor si agentilor economici de a avea acces la Cartea Verde pe piata locala. “Nu vom accepta excluderea ilegala din Carte Verde si, avand incredere in suprematia legii, vom recurge la toate caile legale prevazute de legislatia Republicii Moldova”, puncteaza oficialii GRAWE Carat.

Potrivit datelor companiei, numarul politelor Carte Verde emise in primul semestru din acest an a crescut considerabil, atingand numarul de 16.420 contracte fata de 10.906 in S1/2012 (subscrieri in valoare de 14,9 mil. MDL). De asemenea, daunele achitate de GRAWE Carat pe acest segment au atins 3.41 mil. MDL doar in S1/2013, printre cele mai semnificative din ultima perioada putand fi enumerate: 84. 307 MDL pentru despagubiri in Ucraina, 81.968 MDL in Germania, 60.361 MDL in Polonia etc.

Reamintim ca GRAWE Carat este cea de a doua companie de asigurari din Moldova exclusa din sistemul Carte Verde in acest an prin decizia BNAA, dupa ce in februarie a.c., MOLDCARGO (cea de a treia companie pe piata de profil) a fost si ea exclusa din randul membrilor BNAA si i-a fost retrasa licenta de a emite polite Carte Verde.

GRAWE Carat Asigurari S.A. face parte din grupul financiar international GRAWE cu sediul central in Austria, fiind prezent pe piata moldoveneasca din anul 2002 in calitate de companie cu drept de prestare a serviciilor in domeniul asigurarilor de viata, iar din 2009 si in domeniul asigurarilor generale. Activele companiei locale constituie circa 351 mil. MDL, avand circa 500 de angajati. In primul semestru din acest an, compania a subscris prime in valoare de 62,1 mil. MDL, fata de 58,6 mil. MDL in S1/2012.

Republica Moldova a aderat la sistemul international Carte Verde in 1997, dar a inceput activitatea in domeniu in 2001. De asemenea, in anul 2010, Biroul National al Asiguratorilor de Autovehicule din Moldova a fost acceptat in Sistemul international Carte Verde, cu statut de membru cu drepturi depline. Dupa decizia recenta a BNAA, in Republica Moldova au ramas 6 asiguratori cu dreptul de a vinde polite de asigurare Carte Verde: MOLDASIG, ASITO, MOLDOVA-ASTROVAZ, DONARIS Group, KLASSIKA Asigurari si VICTORIA Asigurari (ultimele doua au fost acceptate in luna iulie a.c.). BNAA este unica asociatie profesionala creata in temeiul Legii nr. 414 din 22.12.2006 printre atributiile careia intra si acordarea autorizatiei de a emite certificatul de asigurare Carte Verde, supravegheaza emitentii si retrage respectivele autorizatii.

In primele 5 luni ale anului curent, companiile emitente Carte Verde din Moldova au vandut 92.495 de polite, subscrierile pe acest segment insumand aproximativ 5,9 mil. EUR. Numarul lor este in crestere cu 5.667 de polite (echivalentul a 216 mii EUR) fata de perioada similara a anului precedent.

Vezi aici comunicatul de presa GRAWE CARAT Asigurari

Leave a Reply