Camera Deputatilor reduce la noua numarul de membri ai Consiliului ASF

Camera Deputatilor reduce la noua numarul de membri ai Consiliului ASF
mat din 9 membri: un Presedinte, un Prim-vicepresedinte, trei Vicepresedinti care sunt membri executivi, si patru membri neexecutivi.

Decizia de reducere a numarului de membri este o consecinta a Memorandumului discutat si incheiat intre Guvernul Romaniei si delegatiile reunite ale FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene.

ASF – scurt istoric

Aceasta este a doua oara in aproape cinci luni, de la infiintarea ASF, cand legea este modificata in sensul reducerii numarului de membri ce compun Consiliul institutiei.

Proiectul de infiintare a unei entitati care sa preia supravegherea pietelor de capital, de asigurari si a pensiilor administrate privat (estimate la peste 10 mld. EUR), a fost conturat inca de la sfarsitul anului trecut , noua autoritate urmand sa fie condusa de un Consiliu format din 15 membri, numiti de Parlament, pe o perioada de 5 ani.

Pe 30 aprilie a.c . – momentul preluarii efective a atributiilor de catre ASF, numarul de membri in Consiliu era de 17: un Presedinte, un Prim-vicepresedinte si trei Vicepresedinti responsabili fiecare de cate o piata financiara (de capital, pensii private si asigurari), precum si 12 membri fara mandat executiv.

O luna mai tarziu, respectiv pe 4 iunie , Guvernul a decis reducerea numarului de membri ai Consiliului, pana la data de 30 iunie, de la 17 la 11, ca urmare a unui scandal legat de cuantumul salariilor compensatorii acordate celor care isi pierdusera pozitiile in consiliile CSA, CSSPP si CNVM. Asadar, pe 18 iunie , noua componenta a Consiliului (cea care exista si in acest moment) a primit votul final al Parlamentului, pastrandu-se aceeasi structura de conducere, dar cu 6 membri neexecutivi mai putin.

In prezent, Consiliul ASF este format din:

Dan Radu RUSANU – Presedinte
Daniel DAIANU – Prim-Vicepresedinte
Mircea URSACHE – Vicepresedinte Piete de Capital
Daniel George TUDOR – Vicepresedinte Asigurari
Ion GIURESCU – Vicepresedinte Pensii Private

Acestora li se alatura, ca membri neexecutivi, Marian SARBU , Albin BIRO , Marian MARZAC , Corneliu MOLDOVEANU , Gheorghe MARCU , Dorina Teodora MIHAILESCU .

Leave a Reply