Care sunt principalele cauze de deces in Romania? Evolutia bolilor la nivel global in ultimul secol
vocate de cancer. Spre comparatie, decesele cauzate de accidentele rutiere au fost de 15 la 100.000 de locuitori. Conform statisticii efectuate la finele anului 2012 de unul dintre principalii asiguratori life din tara, BCR Asigurari de Viata, pe baza dosarelor de dauna inregistrate, 70% din totalul despagubirilor au fost indemnizatii platite pentru riscul de deces al persoanelor asigurate. Ponderea cea mai mare intre cauzele de deces au avut-o bolile, primele locuri fiind ocupate de cancer si bolile cronice in defavoarea celorlalte afectiuni.
“Din totalul daunelor platite in anul 2012, de 28,4 mil. lei, 19,9 mil. lei au fost indemnizatii despagubite pentru riscul de deces al persoanelor asigurate, suma care a compensat dezechilibrul financiar al urmasilor. Pentru persoanele cu varsta sub 35 de ani, accidentele subclaseaza afectiunile, in timp ce, pentru grupele de varsta mai inaintata, cancerul si bolile cronice ocupa locurile fruntase”, a declarat Florina VIZINTEANU, Presedinte Directorat BCR Asigurari de Viata VIG, pentru XPRIMM Newsletters.
“Din totalul celor 1.072 de dosare de dauna, 985 de dosare au fost despagubite ca urmare a decesului persoanei asigurate pentru politele de asigurare de viata, pentru beneficiarii de credite, in valoare de 18,4 mil. lei”, a continuat Florina VIZINTEANU.
Rata mortalitatii a fost mai ridicata in randul barbatilor decat in randul femeilor pentru toate cauzele de deces (cu exceptia cancerului mamar), varsta medie a persoanelor decedate in 2012 fiind de 50 ani, potrivit datelor BCR Asigurari de Viata.
Cancerul si bolile de inima si-au dublat victimele in ultimul secol
De la inceputul secolului XX si pana in prezent, bolile sistemului circulator, cancerul si alte afectiuni cronice si-au crescut considerabil numarul victimelor, conform unui studiu publicat in The New England Journal of Medicine .
Astfel, daca in 1900 cancerul si bolile de inima reprezentau 18% din totalul deceselor, procentul a crescut astazi la 63%. In valoare absoluta, numarul persoanelor decedate ca urmare a acestor afectiuni cronice a crescut de la 201 la 100.000 de locuitori in 1900, la 380 in 2010.
La nivel european, in 2010, datele Eurostat indica la 100.000 de locuitori, o medie de 210 decese cauzate de bolile sistemului circulator, din care 77 de decese in urma bolilor de inima, si o medie de 169 de decese provocate de cancer.
Bolile sistemului circulator le includ pe cele legate de hipertensiunea arteriala, de colesterol, de diabet si de fumat, insa cele mai comune cauze au fost cardiopatiile ischemice si bolile cerebrovasculare. Afectiunile respiratorii au reprezentat a treia cea mai frecventa cauza de deces la nivelul tarilor europene, cu o medie de 41 de decese la 100 000 de locuitori.
In ceea ce priveste cauzele externe ale deceselor, cele cauzate de accidentele rutiere au fost de 7 persoane, in medie, la 100.000 de locuitori.