Ce am invatat in urma inundatiilor din aceasta toamna?

Ce am invatat in urma inundatiilor din aceasta toamna?
are a acestor inundatii ar putea ajunge la 200.000 EUR, fiind solutionate pana acum 90% dintre dosarele de dauna deschise, in numar de 94.

Cu toate acestea, evenimente de tipul inundatiilor din luna septembrie arata cat de scazut este gradul de informare al romanilor cu privire la utilitatea unei asigurari obligatorii de locuinta. Doar 22 de cereri de despagubire au fost formulate in baza politelor de asigurare obligatorie a locuintei in judetul Galati, valoarea daunelor ce urmeaza a fi platite fiind estimata la 280.000 lei.

“In ideea de a eficientiza prelucrarea acestor dosare, noi am constituit un Comitet de Urgenta, dar, din pacate, dupa cum se observa, avem un numar foarte mic de cereri de despagubire pentru ca exista in zona un numar foarte mic de asigurari de acest tip”, preciza intr-un interviu acordat Revistei PRIMM – Asigurari & Pensii, Nicoleta RADU – NEACSU, Director General al PAID – Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale, compania de asigurari care emite politele obligatorii de locuinta.

“Ar fi foarte bine daca, macar dupa producerea unui asemenea eveniment natural, am sta sa analizam, asiguratori si autoritati, care sunt lectiile pe care ar trebui sa le invatam din aceasta experienta, tocmai pentru a nu mai repeta greselile. Mi-e teama insa ca, odata trecut evenimentul, toata lumea va uita ce s-a intamplat si se va intoarce la activitatile zilnice, fara sa fie adoptata vreo masura”, completa atunci Directorul General al PAID.

Speranta intregii industrii de asigurari este ca lectiile pe care le ofera astfel de evenimente nefericite sa nu fie prea usor uitate. Faptul ca in luna septembrie numarul de polite PAD a crescut cu 4.000 fata de luna august, poate fi un semnal ca, fortati de imprejurari sau nu, numarul romanilor speriati de riscurile la care le sunt expuse locuintele si dornici sa le protejeze prin asigurare este in crestere.

PAID s-a constituit, ca societate privata de asigurari, in luna noiembrie a anului 2009, prin efortul comun a 12 societati de asigurare (ABC Asigurari, ASTRA Asigurari, CARPATICA Asig, CERTASIG, CITY Insurance, CREDIT EUROPE Asigurari, EUROINS Romania, GENERALI Romania, GRAWE Romania, GROUPAMA Romania, PLATINUM Asigurari si UNIQA Asigurari), actionari PAID.

Conform prevederilor legii, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei – cutremur, inundatii si alunecari de teren.

Obiectivul principal al PAID, companie privata de asigurari, este cuprinderea in asigurare, pentru cele trei riscuri de catastrofa naturala – cutremur, inundatii si alunecari de teren, a tuturor locuintelor din Romania. Protectia financiara a proprietarilor de locuinte impotriva acestor riscuri reprezinta fundamentul Legii nr. 260/2008, in baza careia a fost infiintat PAID.

Leave a Reply