Cumpara asigurare RCA ieftin pasul 1 Complezi formularul
pentru a calcula pretul unui RCA ieftin
Cumpara asigurare RCA ieftin pasul 2 Calculam preturile RCA, alegi asigurarea RCA
care ti se potriveste.
Cumpara asigurare RCA ieftin pasul 3 Comanzi asigurarea
RCA
si noi livram gratuit oriunde in tara.
Telefon: 0770 191 544
Program L-D: 9-18

Ce cred asiguratorii despre modificarile aduse recent legii asigurarilor obligatorii de locuinte?

Ce cred asiguratorii despre modificarile aduse recent legii asigurarilor obligatorii de locuinte?
a dreptul sa intermedieze polite de catastrofa, transferand catre Pool prima de asigurare din care vor retine in propriul cont comisionul.

Aceste modificari ar putea revigora vanzarile asiguratorilor atat pe segmentul de asigurari facultative, cat si pe cel de asigurari obligatorii, care se afla in declin. Care este insa opinia asiguratorilor si brokerilor din piata referitor la aceste modificari si ce strategie de vanzari si-au pregatit ei in acest sens?

Mariana DIACONESCU, Presedinte, ASIROM VIG – companie care nu face parte din PAID

Noile modificari legislative vor influenta piata de asigurari de locuinte din Romania, ramane insa de vazut daca si gradul de penetrare se va modifica. Pentru ca acest lucru sa se intample, trebuie sa existe si o actiune constanta de educare a potentialilor clienti de catre companiile de asigurare. In primele 5 luni din acest an compania a vandut 74,198 de polite facultative, aferente unor subscrieri in valoare de 16,371 mil. lei, in scadere cu circa 12% fata de perioada similara din 2012. In acest moment, in portofoliul ASIROM exista un singur produs de asigurare de locuinte – Caminul Meu, emis electronic. Decizia de inlocuire a celorlalte produse de asigurare a locuintei existente in portofoliul ASIROM VIG cu unul singur a fost luata avandu-se in vedere caracterul complex al produsului si avantaje sale.

Florin GOLOVATIC, Presedinte Directorat, UNIQA Asigurari – companie membra PAID

Noile modificari vor elimina cu siguranta eventuale neclaritati si vor determina o crestere a vanzarilor de polite obligatorii PAD. In ceea ce priveste asigurarile facultative de locuinta, dinamica acestora nu cred ca va fi influentata semnificativ de respectivele schimbari legislative. Cel mai vandut produs al companiei pe acest segment este Locuinta&Confort – ce asigura locuinta, bunurile continute si raspunderea civila fata de terti pentru o multitudine de riscuri, structurate pe mai multe pachete.

Ina CRUDU, Director General, CARPATICA Asig – companie membra PAID

Estimez ca in perioada imediat urmatoare procentul locuintelor asigurate doar prin asigurarea obligatorie va creste la peste 30%. Dar dupa aceasta perioada de repozitionare, apreciez ca asiguratii vor intelege necesitatea protejarii impotriva riscurilor cuprinse in asigurarile facultative, a caror incidenta este mult mai mare comparativ cu cele acoperite de asigurarea obligatorie. CAARPATICA Asig a vandut in primul trimestru polite de asigurare facultativa a locuintei in crestere cu peste 400% fata de T1/2012 iar numarul politelor PAD vandute a crescut cu 166% fata de rezultatele raportate in primul trimestru din 2012. Incendiul, explozia, trasnetul, furtul si fenomenele atmosferice sunt riscurile pentru care opteaza cel mai frecvent asiguratii companiei, iar produsul care a avut cea mai buna evolutie in portofoliul companiei pe acest segment este asigurarea Avantaj.

Iuliana RUSEI, Director al Diviziei Asigurari Generale, GENERALI Romania – companie membra PAID

Avand in vedere noile modificari ale Legii nr. 260/2008 si luand in calcul aplicarea amenzilor, consider ca vom asista in viitor la o crestere a gradului de penetrare a asigurarilor pentru locuinte. Nu ne asteptam la efecte semnificative in perioada imediat urmatoare, ci mai degraba incepand cu anul viitor.

In primul semestru al acestui an, GENERALI Romania a consemnat vanzari de peste 100.000 de polite facultative pentru locuinte si peste 10.000 de polite PAD. Pentru noi, cel mai vandut produs de asigurare din sfera asigurarii locuintelor este produsul Eurocasa.

Radu MANOLIU, Director General Adjunct, CREDIT Europe Asigurari – companie membra PAID

In masura in care vor fi promulgate in forma adoptata de Camera Deputatilor, cred ca noile modificari legislative vor determina, in primul rand, acumularea unui fond cu adevarat semnificativ la nivelul PAID-ului. De asemenea, vom asista la imbunatatirea imaginii pietei specifice, prin eliminarea neclaritatilor izvorate din modificarile legislative implementate de-a lungul ultimilor 3 ani si a confuziilor generate de anumite practici. In acest context, se vor manifesta 2 tendinte majore: procesul de vanzare a politelor facultative va deveni mai facil in cazul companiilor care nu au promovat produse de asigurare asemanatoare PAD-ului, respectiv mai dificil in cazul celorlalte. Pe termen scurt, cea de-a doua tendinta ar putea determina un recul al vanzarilor la nivelul pietei specifice; pe termen mediu, insa, cred ca vom asista la o revigorare sanatoasa a acestora. In primul semestru al acestui an asiguratorul am vandut 7.794 polite facultative si 1.506 polite obligatorii.

Paul SWOBODA, CEO, GRAWE Romania Asigurare – companie membra PAID

Noile modificari legislative clarifica o parte dintre obiectiile aduse pana acum functionarii sistemului de vanzare a asigurarilor de locuinte. Astfel, dispare acuzatia de avantaj concurential al membrilor PAID fata de asiguratorii nemembri PAID, totodata asiguratul – in cazul in care doreste si o asigurare facultativa – va primi o singura polita de asigurare, iar asiguratorii care au optat pentru vanzarea de polite ieftine de asigurare vor trebui sa-si reanalizeze strategia. Compania a inregistrat vanzari de aproape 1.000 de polite facultative versus 1.600 de polite obligatorii in 2013. Este o crestere de 20% la facultative si o scadere de 10% la obligatorii fata de anul trecut. Cel mai vandut produs pentru locuinte este o asigurare simpla de tip FLEXA iar de curand a fost lansat servicul de informare si asistenta pentru situatii de urgenta aparute la locuinta asigurata.

Cristian BALANICA, Director General, PIRAEUS Insurance Broker

Am unele temeri ca sistemul de asigurari obligatorii al locuintelor va functiona si de data asta, din simplul motiv ca nu se respecta legea. Nu se aplica prevederile punitive cuprinse in textul ei, astfel ca, coroborat cu perioada de timp pe care o traversam, atat estivala cat si economica, din punctul meu de vedere nu va reprezenta “locomotiva” pe care o estimam toti acum mai bine de 2 ani. In acest an, numarul politelor facultative/obligatorii intermediate de catre companie a scazut cu 35%, astfel ca lipsa unei coerente legislative a facut din protectia locuintelor un tip de asigurare care nu mai are credibilitate absolut deloc.

Stefan PRIGOREANU, CEO, MILLENIUM Insurance Broker

Aceste modificari legislative sunt bine-venite, intrucat pe de o parte simplifica emiterea, iar pe alta parte delimiteaza foarte clar raspunderea asiguratorului emitent de raspunderea PAID. Din nefericire, asiguratii romani sunt extrem de sensibili la aspectul pret, acesta fiind si motivul pentru care s-a ajuns ca unele polite facultative sa coste mai putin decat o polita obligatorie.

Numarul politelor facultative/obligatorii intermediate in primul semestru au fost in crestere cu aproximativ 14% fata de anul trecut. Am constatat ca in practica, pentru locuintele din mediul rural exista un produs preferat: cel mai ieftin. Pentru cele din mediul urban, asteptarile clientilor si nivelul de informare este putin mai ridicat. Aici, cele mai vandute produse sunt cele facultative, la valori reale ale bunului asigurat. Pentru casele de vacanta situatia este interesanta, pentru ca desi nu sunt multe case de vacanta raportat la numarul total de locuinte, totusi acestea sunt asigurate in proportie de 90%. Referitor la optiunile clientilor, sunt doar 2 categorii de clienti, si anume: unii doresc doar produsul cel mai ieftin, care sa indeplineasca totusi conditiile obligatorii; restul doresc o protectie reala, dar la cel mai bun pret posibil.

Politele de asigurare facultativa si obligatorie de locuinta, in scadere

Introducerea asigurarilor obligatorii de locuinta la jumatatea lui 2010 a fost o adevarata “mana cereasca” pentru asiguratori, competitia intre companii acutizandu-se, in special pe segmentul asigurarilor facultative. Miza a fost mare, beneficiari fiind in primul rand actionarii PAID, care aveau un argument in plus de a atrage clienti dar si restul companiilor care nu intrau in Pool, odata cu introducerea modificarilor legilslative ce prevedeau ca persoanele care au o asigurare facultativa nu mai erau obligati sa isi faca si polita obligatorie (PAD), acest fapt fiind folosit ca un instrument eficient de vanzare.

In 2011, anul “de glorie” pentru asigurarile facultative de locuinta, aceste polite s-au vandut mai bine decat RCA-ul, ajungand la un grad de cuprindere in asigurare de aproximativ 66% la nivel national iar numarul contractelor atinsese valoarea de 4,5 milioane de polite. In 2012 numarul acestora s-a redus brusc cu 1,4 milioane iar cele obligatorii au scazut drastic sub 300 mii fata de un varf de 830 mii in 2011.

Leave a Reply