Ce este Bonus-Malus?

Bonus-Malus

Sistemul Bonus-Malus a intrat in vigoare de la 1 ianuarie 2010 pentru persoane fizice si de la 1 ianuarie 2012 pentru persoane juridice.

Acesta presupune acordarea de reduceri la prima asigurarii RCA proprietarilor de masini care nu au fost implicate in accidente, sau o majorare a acesteia in cazul celor care au produs unul sau mai multe accidente pe parcursul anului anterior de asigurare.

Conform sistemului Bonus Malus, pretul asigurarii RCA va creste sau va scadea in functie de cat de incarcat sau de curat este cazierul rutier al soferului. Sistemul Bonus Malus este utilizat de mai mult timp pe scara larga in Europa si SUA.

De asemenea, un alt aspect ce impune aplicarea sistemului este Constatarea Amiabila, deoarece aceasta constituia o portita de scapare de amenda pentru soferii vinovati. Astfel, penalizarea aplicata pana nu demult de Politia Rutiera, va trebui sa se transforme intr-o penalizare pecuniara din partea asiguratorului.

Pana in prezent, fiecare companie a aplicat individual o forma a sistemului Bonus-Malus pentru asigurarile de tip CASCO, dar prin uniformizarea bazelor de date, penalizarea nu va mai putea fi evitata prin simpla schimbare a companiei de asigurare.

Sistemul este introdus ca o masura de responsabilizare a soferilor, iar cei prudenti nu vor mai plati acelas pret pentru asigurarea RCA ca si soferii care produc accidente, fie si din neatentie.

Incepand de pe 15 septembrie 2012, asiguratii RCA pot afla informatiile privind istoricul daunelor proprii, inscris in baza de date CEDAM. Astfel, cei care acceseaza acum baza CEDAM au posibilitatea de a alege intre doua interogari: “Polite RCA” si “Istoric daune”. Conform CSA, sunt afisate prejudiciile asociate politelor intrate in valabilitate incepand cu anul 2008.

Interogarea istoricului de daune permite identificarea prejudiciilor asociate unei combinatii CNP/CUI – nr. inmatriculare/serie de caroserie. Astfel, dupa furnizarea CNP-ului (in cazul persoanelor fizice) sau a CUI (in cazul persoanelor juridice), utilizatorul va completa seria de caroserie sau numarul de inmatriculare (cele doua se completeaza alternativ). Pentru o mai mare acuratete a rezultatelor interogarilor, CSA recomanda utilizarea ambelor variante de cautare.

In urma unei interogari a istoricului de daune, sunt afisate data la care a fost declansata polita ca urmare a unui accident rutier, numele companiei de asigurare si data la care a fost efectuata plata. In cazul in care soferul nu a avut nici un accident, este afisat mesajul “Nu au putut fi identificate prejudicii pe baza criteriilor selectate”.

Tabelul general cu clasele Bonus-Malus!