Ce tari acorda cele mai mari despagubiri pentru vatamari corporale?

Ce tari acorda cele mai mari despagubiri pentru vatamari corporale?

Despagubirile pentru vatamari corporale raman un subiect de actualitate pe intreg continentul european. De la tara la tara si de la caz la caz, exista diferente mari intre sumele acordate, deoarece fiecare are propriile metode de a compensa suferinta psihica, afectarea calitatii vietii, cat si durerea resimtita ca urmare a vatamarilor suferite.

Pentru a realiza o imagine cat mai clara asupra nivelului de despagubiri pentru vatamari corporale acordat in mai multe tari din Europa, a fost luat in considerare urmatorul caz reprezentativ:

Victima: barbat

Varsta: 30 de ani

Venituri: salariu mediu pe economie (sotie fara venituri)

Copii in intretinere: doi copii (varste: 2, respectiv 5 ani)

Grad de vatamare: paralizie totala permanenta, nu va mai putea munci

Asistenta medicala: permanenta

Se va despagubi: pierderea de venit, durerea si suferinta, cheltuielile medicale si asistenta permanenta, alte pierderi

In Romania, in caz de vatamare corporala, despagubirea medie acordata pe persoana se cifreaza la 22.000 lei (circa 5.200 EUR), iar pentru decesul in urma unui accident rutier, este de 175.000 lei (41.000 EUR), se arata in “Ghidul pentru solutionarea daunelor morale”, realizat de Fondul de Protectie a Victimelor Strazii.

Nivelul despagubirilor pentru cazuri similare de accidente cu vatamari corporale in Europa variaza in functie de mai multi factori precum legislatia nationala, obiceiurile si traditiile locale, dar si in functie de sistemele economico-sociale. Nu in ultimul rand, nivelul venitului mediu joaca un rol important in acordarea de compensatii. In tari precum Anglia, Germania sau Austria se remarca totusi costurile mari pentru asistenta medicala, in timp ce in Spania sau Italia daunele morale detin un procent mai mare din despagubirea totala.

Leave a Reply