Cine spune ca matematica nu este banoasa? Afla cat castiga un actuar!

Cine spune ca matematica nu este banoasa? Afla cat castiga un actuar!

Profesia de actuar, una putin cunoscuta celor care nu lucreaza in asigurari, este o meserie cu grad ridicat de specializare si are un rol cheie in domeniul financiar. Intr-o definitie simplificata, actuarul este cel care aplica statistici, teorii matematice si principii de economie pentru a asigura un management eficient al riscurilor.

In asigurari, pe langa multe alte atributii, actuarul este cel care stabileste nivelul primelor de asigurare, al rezervelor tehnice si calculeaza marja de solvabilitate. In Romania, pentru a putea activa pe piata, orice companie de profil este obligata sa lucreze cu cel putin un actuar certificat. Mai mult, cu cat volumul de activitate al asiguratorului este mai mare sau liniile lui de business sunt mai variate, cu atat numarul de actuari este mai mare.

Date fiind importanta si rolul strategic al meseriei pe care o practica, in Romania, actuarii sunt printre persoanele cele mai bine remunerate din asigurari. Astfel, salariul lunar net al unui actuar certificat porneste de la 1.300-1.400 EUR/luna si poate depasi chiar si 5.000 EUR/luna – in functie de marimea companiei, de diversitatea portofoliului acesteia, precum si de vechimea si experienta actuarului.

De precizat ca, in anul 2012, valoarea castigului salarial mediu nominal net pe economie, inregistrata in sectorul intermedierilor financiare, care include si asigurarile, a fost de putin peste 1.000 EUR/luna, mai exact 4.576 lei/luna.

Pentru comparatie, salariul mediu net pe economie era, in noiembrie anul trecut, de aproape trei ori mai mic, respectiv de 1.575 lei/luna.

In acest moment, pe piata locala activeaza 38 de companii de asigurari life si non-life autorizate de catre CSA si alte 10 care isi desfasoara activitatea in baza dreptului european de libera stabilire. Asadar, pentru cei 126 de specialisti autorizati inscrisi in Registrul Actuarilor sansele de a-si gasi o pozitie intr-una dintre aceste entitati sau chiar in cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) sunt destul de mari. De mentionat si faptul ca 26 dintre acestia nu sunt romani, ceea poate fi interpretat in doua moduri: fie ca in Romania nu exista inca suficienti actuari pentru a acoperi cererea pietei, fie ca societatile internationale prefera sa isi aduca proprii actuari pentru a asigura respectarea anumitor conduite interne de business.

O parte importanta dintre cei 26 de actuari straini sunt angajatii a trei dintre companiile din Big 4 – respectiv Deloitte, Ernst&Young si PricewaterhouseCoopers. Cea de-a patra, KPMG, are deja formata, de cativa ani, o echipa de actuari romani.

Registrul Actuarilor este administrat, in acest moment, de catre CSA, fapt reglementat prin Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare si supravegherea asigurarilor, cu modificarile si completarile ulterioare. Legislatia in vigoare prevede ca in Registrul Actuarilor poate fi inregistrata orice persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

– este licentiata cu diploma de studii superioare de lunga durata;
– a absolvit cu diploma, in tara, studii actuariale la institutii de invatamant superior sau alte forme de pregatire postuniversitara, cu conditia ca cel putin un membru al comisiei de examinare sa fi detinut calificarea de actuar sau sa fi absolvit, cu diploma sau prin certificarea unui examen, cursurile unor institutii recunoscute pe plan international in pregatirea si calificarea in profesia de actuar;
– a lucrat o perioada de cel putin 3 ani in domeniul asigurarilor, matematicilor financiare sau al statisticii, activitatea desfasurata necesitand cunostinte actuariale;
– nu are cazier judiciar sau fiscal.

“In mod normal, ar trebui sa apeleze la serviciile unui actuar orice companie care isi desfasoara activitatea in domeniul pensiilor, bancar sau al fondurilor de investitii”, considera Dumitru BADEA, Directorul General al Institutului de Management in Asigurari.

“In viitor este posibil ca unul sau mai multe grupuri internationale sa infiinteze societati specializate in servicii financiare actuariale, ceea ce va reprezenta o oportunitate in plus pentru actuari”, a adaugat Dumitru BADEA.

Cei interesati de acest domeniu trebuie sa cunoasca faptul ca singurul modul de invatamant existent care certifica profesia de actuar, in concordanta cu cerintele CSA, este un program de masterat disponibil in cadrul Facultatii de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti. Acesta a fost lansat in anul 2005 si a avut o medie de 20 de absolventi pe fiecare ciclu de pregatire. De asemenea, mai sunt recunoscute si studiile de specialitate absolvite la institutii de invatamant de peste hotare, precum prestigiosul Institute of Actuaries din Marea Britanie. In trecut, a existat si o sectie in cadrul Facultatii de Cibernetica din cadrul ASE, care avea ca disciplina principala matematica actuariala, insa aceasta s-a desfiintat.

Rezumand, pe langa salariile mari obtinute, datorate specializarii ridicate si a rolului strategic al activitatii specifice, nu este lipsit de interes faptul ca profesia de actuar a fost declarata in ultimii ani ca fiind “cea mai buna profesie din lume”, fiind pozitionata, de catre marile agentii specializate, inaintea celor din domeniile IT.

Leave a Reply