Co-asigurarea – compromisul la care au ajuns autoritatile, CSA si UNSAR in privinta sistemului asigurarilor obligatorii de locuinte

Uniunea Asiguratorilor din Romania, Comisia de Supraveghere si autoritatile statului au ajuns, in cele din urma, la un consens in ceea ce priveste modificarile la Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor. Astfel, actualul sistem va fi transformat intr-o schema de co-asigurare, potrivit discutiilor purtate ieri in cadrul sedintei de la Comisia pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare din Camera Deputatilor. Dupa adoptarea modificarilor in Plen si promulgare, toti asiguratorii autorizati sa subscrie riscuri de catastrofa vor putea emite polite de locuinta, cu conditia sa transfere catre PAID prima de asigurare in limitele stabilite de Legea nr. 260 (20 EUR sau 10 EUR, in functie de tipul constructiei), din care vor retine in propriul cont comisionul.

Concret, co-asigurarea presupune asocierea a doua entitati distincte, in cazul de fata orice asigurator autorizat sa subscrie riscuri de catastrofa si PAID, care impart riscurile in procesul de asigurare. Astfel, asiguratorii vor putea emite propriile polite, care sa ii protejeze pe proprietarii de locuinte atat impotriva riscurilor catastrofice in limitele stabilite prin lege, acoperite de PAID, cat si impotriva riscurilor facultative (catastrofice, peste limitele asumate de PAID sau non-catastrofice), acoperite de emitentul politei.

Asiguratii vor primi un certificat de asigurare care va face dovada asigurarii, indiferent de asiguratorul la care si-au incheiat polita. PAID va gestiona programul de reasigurare pentru cele trei riscuri obligatorii, precum si baza de date cu proprietarii care au primit un certificat de asigurare.

Prin normele CSA puse in aplicare prin Ordinul nr. 21/2012, comisionul la care are dreptul asiguratorul care a incheiat contractul de asigurare obligatorie a locuintelor a fost stabilit la 10%.

Dupa un inceput promitator si un an in care numarul locuintelor asigurate (obligatoriu sau facultativ) din totalul fondului locativ a ajuns aproape de 60%, toate modificarile cadrului legislativ specific si confuziile create au facut ca, in 2012, asigurarea locuintelor sa inregistreze un declin semnificativ. Astfel, numarul caselor asigurate printr-o polita obligatorie s-a redus la 277.000 in 2012, de peste trei ori mai putine decat maximul din august 2011 (circa 820.000), reprezentand un procent de acoperire de sub 4% la nivel national.

Vom reveni cu detalii!

Leave a Reply