Companiile din Romania nu sunt inca familiarizate cu produsele de asigurare pentru riscuri cibernetice, desi pe piata sunt disponibile produse specializate

Companiile din Romania nu sunt inca familiarizate cu produsele de asigurare pentru riscuri cibernetice, desi pe piata sunt disponibile produse specializate
ui, se arata in cel mai recent studiu Marsh 2013 Cyber Risk Survey, desfasurat in cadrul conferintei anuale “Amenintari Digitale”.

71% dintre respondenti au declarat ca ingrijorarile lor in ceea ce priveste riscurile cibernetice au crescut in ultimele 12 luni. Mai mult, 54% considera ca organizatia din care fac parte a fost atacata cibernetic in aceeasi perioada.

De asemenea, doar 17% dintre respondenti au estimat impactul unui atac cibernetic asupra propriei companii la peste 5 mil. USD, in timp ce 22% au recunoscut ca nu au analizat exact impactul financiar al unui astfel de eveniment. Totusi, doar 23% dintre cei chestionati au raspuns ca sunt convinsi ca au analizat si prevazut corect riscul cibernetic.

“Probabilitatea de a fi atacati cibernetic este clar constientizata de catre risk managerii europeni. Totusi, este destul de clar ca in majoritatea organizatiilor riscul cibernetic nu este bine inteles si multe nu reusesc sa implementeze o strategie clara de a gestiona acest risc intr-un mod eficient”, a explicat Stephen WARES, Cyber Risk Leader, MARSH EMEA.

Conform studiului MARSH, doar 12% dintre companiile intervievate au achizitionat asigurare impotriva riscurilor cibernetice, chiar daca 76% dintre respondenti sustin ca sunt familiarizati cu produsele disponibile pe piata de asigurari.

In ceea ce priveste cererea pentru polite de asigurare pentru riscuri cibernetice in Romania, “companiile locale nu sunt inca familiarizate cu produsele de asigurare disponibile. Cererea este una foarte scazuta, dar credem ca, odata cu educarea pietei, aceasta va fi in crestere”, au explicat reprezentantii MARSH Romania pentru XPRIMM Newsletters.

In tara noastra exista deja companii de asigurari care ofera un astfel de produs. Pe langa acestea, cei care doresc sa isi acopere acest risc pot gasi solutii adecvate si pe pietele internationale, apeland la serviciile MARSH. Timpul necesar incheierii unei astfel de polite este de circa o luna, desi depinde foarte mult de complexitatea riscului si de nevoile clientului.

Un atac cibernetic impotriva unei companii mari poate cauza daune de pana la 2,4 mil. USD, potrivit unui studiu efectuat in primavara acestui an de B2B International, in parteneriat cu KASPERSKY Lab.

Potrivit datelor colectate de analistii B2B International, din cele 2,4 mil. USD, 2,17 mil. USD reprezinta pierderile din cauza scurgerilor de informatii, a intreruperii activitatii si serviciile specializate pentru remedierea situatiei (avocati, specialisti in securitatea IT etc.).

Leave a Reply