Cum arata “fraudatorul tipic”?
“, a explicat Roland WORNER, Seful Departamentului Anti-frauda al ZURICH Insurance Group. Acestia variaza de la infractorii de ocazie, pana la cei economici sau de la cei aflati la marginea societatii, pana la cei cu o situatie materiala buna, a explicat WORNER, in cadrul conferintei “Frauda impotriva asigurarilor”, care s-a desfasurat pe 24 octombrie la Hotel Novotel in Bucuresti.
Totodata, statistica internationala in ceea ce priveste despagubirile frauduloase nu ofera date exacte, insa, in piata de profil sunt vehiculate cifre impresionante. La nivel mondial, se vorbeste despre maxim 198 mld. USD, cu pana la 80 mld. USD in Statele Unite ale Americii si 12 mld. EUR in Europa, este de parere Mag. Maximilian EDELBACHER, Investigator Special pentru AVUS GROUP si Expert colaborator a numeroase organizatii internationale (ONU, OSCE si Consiliul Europei).
Astfel, pierderile din fraude se ridica la valori semnificative, iar cele nestopate vor continua sa se perpetueze. Manate de un nivel de complexitate si o frecventa sporita a incercarilor de frauda, cerintele pentru personalul specializat din cadrul companiilor de asigurari si suportul tehnic aferent sunt din ce in ce mai mari, au concluzionat specialistii prezenti la eveniment.
Concluzia a fost ca, in prezent, infractorii economici sunt mai bine organizati si actioneaza cu succes si peste hotare, astfel incat managementul global al reclamatiilor de frauda (Claims Fraud Management – CFM) trebuie sa devina parte din strategia de afaceri a fiecarei companii de profil.