Cum pot utiliza turistii romani din Egipt asigurarile de calatorie?

Cum pot utiliza turistii romani din Egipt asigurarile de calatorie?
arile manifestarilor de tulburari civile sunt acoperite prin polita travel doar in situatia in care acestea au izbucnit in perioada cat turistul se afla deja in straintate. Situatia din Egipt este cunoscuta in intreaga lume si exista avertizari din partea MAE de a nu calatori in zonele de conflict”, a explicat Cristina TANASE, Sef Serviciu Asigurari Persoane, GOTHAER Asigurari.

Pe de alta parte, “in cazul in care asiguratul stie de aceasta revolta si, totusi, pleaca in tara respectiva, nu este acoperit prin polita de calatorie”, a subliniat Daniela ION, Coordonator al Departamentului de Asigurari Travel in cadrul GENERALI Romania.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a recomandat cetatenilor romani care au programate sejururi in statiunile de la Marea Rosie sa le reprogrameze. De asemenea, cei aflati in statiunile Hurghada si Sharm el Sheikh sunt indemnati sa nu paraseasca zona hotelurilor si sa renunte la excursiile ce presupun deplasarea in afara lor. Siturile arheologice si muzeele sunt inchise pe o perioada nedeterminata.

Totodata, MAE face un apel si la operatorii romani din turism sa manifeste maximum de profesionalism si sa nu riste viata cetatenilor romani in baza asigurarilor primite de la operatorii egipteni privind siguranta statiunilor egiptene.

“Agentiile de turism membre au luat deja masurile impuse de noua situatie si au anulat rezervarile care erau facute pentru perioada urmatoare. Totodata, ne alaturam si noi avertizarilor MAE si recomandam ca turistii sa nu calatoreasca in zonele pentru care sunt emise alerte de calatorie, iar daca totusi o fac trebuie sa stie ca o fac pe proprie raspundere”, a declarat Lucia MORARIU, Presedinte ANAT pentru buletinele XPRIMM .

Incepand cu data de 14 august 2013, autoritatile egiptene au anuntat ca s-a instituit starea de urgenta, ca urmare a violentelor din aceasta tara.

Exista, de asemenea, situatia in care cei aflati deja acolo sa nu se mai poata intoarce in tara la data stabilita. In aceste cazuri acoperirea difera de la o companie la alta.

“Intoarcerea cu intarziere in Romania din cauza tulburarilor civile nu face obiectul acoperirii unei polite travel. De regula, daca zborurile au fost anulate, pe acest capitol intervine ori raspunderea operatorului de transport, ori se implica deja guvernul tarii respective”, a evidentiat Cristina TANASE.

Aceeasi situatie se regaseste si in produsul travel al ALLIANZ-TIRIAC. Totusi, presupunand ca o persoana detinand o asemenea polita emisa de ALLIANZ-TIRIAC pleaca in Egipt pentru o perioada de 10 zile, dar din cauza tulburarilor interne nu poate se poate reintoarce in tara conform programarii initiale, polita Multitravel continua sa acopere riscurile de vatamari corporale si afectiuni medicale pe perioada de sedere prelungita (dar care nu trebuie sa depaseasca, in total, 25 de zile).

In schimb, polita GENERALI prevede ca “in cazul in care intoarcerea in tara este intarziata mai mult de 12 ore, conform conditiilor de asigurare sunt despagubite, in limita sumei asigurate, costurile suplimentare justificate prin chitante. Acestea pot fi, facturi, bonuri de casa sau alte documente primite de la furnizorii de servicii externi etc., insemanand cheltuieli pentru alimente, pentru transferul de la si inapoi la aeroport si prima noapte de cazare la hotel, precum si eventualele taxe suplimentare percepute pentru reprogramarea zborului de legatura (in cazul transferului intre linii aeriene distincte)”.

De asemenea, in momentul in care isi achizitioneaza un sejur in strainatate, clientii mai au posibilitatea sa isi incheie si o asigurare de tip storno, care acopera anularea deplasarii din mai multe motive (deces sau imbolnavire a asiguratului sau a unuia din membri familiei, citarea pentru prezentarea in fata unei instante, distrugerea locuintei etc.). Insa asigurarile storno nu acopera riscul de anulare a calatoriei din motive de acte de razboi de orice tip, revolutii, acte de vandalism si alte evenimente similare acestora.

In cazul asigurarii storno care acopera anularea zborului de intoarcere in Romania, protectia privind intoarcerea in tara opereaza in cazul falimentului companiei de transport aerian si acopera pierderea financiara efectiv suferita de catre asigurat constand in costul biletului de avion pentru intoarcerea in tara.

“Costul unei polite de asigurare storno la GOTHAER se stabileste in functie de valoarea pachetului turistic (care poate cuprinde cazare si/sau masa si/sau transport cu avionul) si poate varia de la 4-5 EUR pentru pachete turistice interne si mergand la extrema cealalta in cazul pachetelor pentru destinatii luxoase si pana la 300 – 400 EUR (pentru pachete de vacanta in valoare de aproximativ 8.000 EUR)”, arata Cristina TANASE.

La GENERALI Romania, asigurarea storno costa in jur de 57 de lei pentru un sejur de 2-7 zile si 64 de lei pentru unul de 8-14 zile.

Pentru a concluziona, revoltele, actinunile de razboi, tulburarile civile, in special cele care au izbucnit inainte de plecarea turistului in strainatate nu sunt acoperite de politele de asigurare. Se presupune ca fiecare persoana doreste sa se afle in siguranta si nu se expune deliberat unui pericol si cu atat mai putin ar alege ca destinatie de vacanta o tara in care au loc tulburari civile. Daca, cu buna stiinta, ar alege o destinatie unde producerea unui eveniment este aproapte certa si previzibila, atunci o parte din principiile asigurarii nu se mai valideaza.

Leave a Reply