Dakar – Succes pe toate fronturile pentru Michelin

DAKAR 2013 – succes pe toate fronturile pentru MICHELIN

MICHELIN a triumfat pe toate fronturile în cadrul raliului DAKAR 2013, marcând astfel revenirea sa oficiala în categoria „auto”, dupa victoria înregistrata la ultima sa participare, cea din 2001. Dominatia din acest an a participantilor care au concurat cu anvelope MICHELIN demonstreaza ca produsele constructorului francez pot face fata cu succes unor conditii meteo extrem de dificile, care necesita anvelope fiabile, puternice, dar si polivalente. Anvelopele MICHELIN LATITUDE C la categoria auto, anvelopele MICHELIN DESERT Race cu mousse Bib la categoria moto si anvelopele MICHELIN XZL la categoria camioane i-au ajutat pe concurenti sa depaseasca dificultatile unui traseu complicat, parcurs în conditii meteo potrivnice.

În plus, editia 2013 a raliului DAKAR a oferit MICHELIN sansa de a-si face înca o data cunoscuta pozitia referitoare la siguranta rutiera si respectul pentru mediul înconjurator. Educarea cetatenilor din America de Sud cu privire la cele zece reguli de aur privind sofatul – concepute în colaborare cu FIA – reprezinta unul dintre aspectele importante ale programului de responsabilitate sociala al companiei. Mai mult, toate anvelopele utilizate de concurenti în cadrul DAKAR 2013 vor fi refolosite: 58 de procente vor fi utilizate pentru producerea de energie, în timp ce cele 42 de procente ramase vor fi utilizate în productia de asfalt si alte materiale de acoperire.

Categoria auto – MICHELIN LATITUDE C: Accent pe robustete si polivalenta

Ca urmare a victoriei înregistrate în categoria auto, Stéphane Peterhansel (X-Raid-run ALL4 Racing MINI) si-a asigurat cel de-al cincilea succes din cadrul acestui eveniment – si cel de-al unsprezecelea titlu, tinând cont de cele sase victorii anterioare obtinute la categoria moto. Astfel, concurentul francez a reusit sa duca MICHELIN pe cea mai înalta treapta a podiumului, marcând astfel revenirea din acest an a companiei în raliul DAKAR. Nu s-au permis niciun fel de modificari la profilul anvelopelor MICHELIN LATITUDE C utilizate de catre partenerii companiei franceze. Noua anvelopa s-a dovedit însa suficient de robusta pentru miile de kilometri parcursi pe diferite tipuri de teren, de la poteci stâncoase pâna la drumuri acoperite cu nisip foarte fin, tinând cont si de constrângerile de natura mecanica impuse de greutatea vehiculelor, de puterea si de cuplul acestora. În acelasi timp, anvelopa si-a dovedit polivalenta prin capacitatea de a se adapta la conditiile extreme aparute pe durata evenimentului, fie ca a fost vorba de temperaturi cu valori foarte scazute si foarte ridicate în desert sau de traseul care a inclus atât dune de nisip, cât si suprafete compacte de mare viteza. Acestea sunt calitatile unei anvelope de care au nevoie conducatorii auto din America de Sud, tinând cont de faptul ca doar 20% din reteaua lor de drumuri este asfaltata. Fara îndoiala ca Dakar a oferit companiei MICHELIN o experienta extrem de valoroasa, care contribuie la dezvoltarea unor anvelope mai sigure si mai rezistente, ideale pentru utilizare în America de Sud si Asia.

Categoria moto – MICHELIN DESERT Race si MICHELIN Bib Mousse: prietenii motociclistilor

Toate etapele raliului Dakar 2013 au fost câstigate de concurenti cu motociclete echipate cu anvelope MICHELIN, astfel încât devine clar ca anvelopele MICHELIN DESERT Race cu mousse Bib au constituit un partener indispensabil pentru victorie. Succesul înregistrat de Cyril Despres cu KTM 450 a constituit o rasplata a atacului sau sustinut de pe toata durata cursei. În acelasi timp, efortul depus de inginerii MICHELIN pentru crearea unei anvelope fiabile si usor de manevrat – care sa asigure o tractiune si o rezistenta optime – a fost rasplatit prin cele trei pozitii de pe podium câstigate. MICHELIN Bib Mousse – conceput pentru a fi utilizat împreuna cu anvelopa off-road – s-a dovedit înca o data un real beneficiu pentru participantii la categoria moto. Acest produs inovator înlocuieste aerul din anvelopa, eliminând astfel riscul de pana si crescând totodata performantelor anvelopei.

Categoria camioane – MICHELIN XZL: Forta de necontestat a carcasei

De doua decenii, anvelopa MICHELIN XZL constituie prima optiune pentru 70% dintre concurentii DAKAR. Aceasta anvelopa pentru camioane a fost conceputa pentru utilizare pe diferite tipuri de teren, de la suprafete acoperite cu nisip pâna la suprafete acoperite cu noroi. MICHELIN XZL asigura o tractiune de exceptie chiar si în cazul motoarelor cu un cuplu ridicat si poate suporta sarcini mari. Carcasa este flexibila si robusta, permitând anvelopei sa ruleze la presiuni foarte scazute pe suprafete accidentate sau dificile. Compusul folosit la banda de rulare este conceput pentru a rezista la impact si la pene, iar calitatile MICHELIN XZL 14.00R20 au contribuit în mod semnificativ la ocuparea primelor trei locuri de pe podium de catre echipa rusa KAMAZ, un vechi partener al constructorului francez de anvelope în cadrul unora dintre cele mai dificile raliuri transfrontaliere.

Pascal COUASNON, directorul departamentului de competitii din cadrul MICHELIN, explica motivele care au stat la baza implicarii timp de trei ani a companiei în raliul Dakar si îsi exprima satisfactia fata de rezultatele obtinute la evenimentul din acest an: „Compania MICHELIN este atrasa în primul rând de competitiile relevante pentru dezvoltarea sa ulterioara. În calitate de partener tehnic al raliului DAKAR, MICHELIN spera sa aduca beneficii unui numar cât mai mare de conducatori auto, motociclisti si companii de transport, pe baza experientei obtinute în cadrul acestui eveniment extrem de dificil. As dori sa multumesc tuturor partenerilor nostri din cele trei categorii la care am participat. Succesul lor reprezinta în egala masura si succesul anvelopelor MICHELIN. Pilotii si soferii contribuie la dezvoltarea anvelopelor MICHELIN si se constituie totodata ca ambasadori ai marcii. Nu în ultimul rând, as dori sa multumesc echipei noastre de asistenta care, prin eforturile depuse, i-a ajutat atât pe concurentii profesionisti, cât si pe cei amatori, punând la dispozitia acestora experienta obtinuta în cadrul participarilor la cel mai exigent raliu transfrontalier”.

Leave a Reply