De ce nu renunta la RCA asiguratorii care au pierderi pe aceasta clasa? Cristian CONSTANTINESCU ridica iar problema rezervelor

De ce nu renunta la RCA asiguratorii care au pierderi pe aceasta clasa? Cristian CONSTANTINESCU ridica iar problema rezervelor
clienti, iar alti 5% spun ca asa le impun actionarii. Previzibil in conditiile in care inca se practica intensiv subscrierea pe cash-flow, potrivit cunoscutului specialist Cristian CONSTANTINESCU. “Toate scandalurile in care a fost implicata piata, aceasta crestere a numarului reclamatiilor se intampla pentru ca asiguratorii nu au de unde plati daunele. Cifrele prezentate sunt superbe pentru ca lipseste un element important: rezervele!”, a spus acesta.

“Este tulburator ca am ajuns sa votam ca ne platim daunele astazi din ce am incasat ieri”, a adaugat Ionel DIMA, Vicepresedintele AVUS Group si Moderatorul evenimentului de astazi.

In plus, imprevizibilitatea data de cresterea fara precedent a despagubirilor pentru vatamari corporale care vin din spate este un alt factor de destabilizare.

Cristian CONSTANTINESCU: Problema de baza este influenta prea mare a politicului

“Parerea mea este ca actionarii sunt un pic nebuni daca va uitati la aportul de capital din ultimii ani, care nu fac altceva decat sa acopere gauri din trecut. Dar golurile continuam sa le cream in piata asta si imi este imposibil sa raspund la aceasta intrebare, poate ca CSA-ul trebuia sa fie un pic mai ferm”, a declarat Cristian CONSTANTINESCU.

Acesta a explicat ca fata de ce era in piata acum 10-15 ani, cand RCA-ul era pentru asiguratori , care la un interval de trei ani era inchis, acesta a devenit, ceea ce este normal de fapt, extrem de “. Revenind asadar la constituirea rezervelor, desi CSA-ul a adoptat o norma in acest sens, “o problema pe care am discutat-o si oficial si neoficial cu membrii autoritatii de supraveghere este ca o norma pe care nu o are cine verifica, mai bine nu e data. Nivelul la care sunt stabilite rezervele si faptul ca nimeni nu le controleaza sunt singurul instrument cu care asiguratorii sunt tentati sa se joace si sa isi pacaleasca actionarii”, a atras atentia cel care a condus compania ALLIANZ-TIRIAC de la infiintare, pana in anul 2011.

Problema de baza, considera el, este “influenta prea mare a policticului, ca nu putem lua masuri normale impotriva societatii X sau Y pentru ca se supara nu stiu cine. Daca in noua formula de supraveghere se va iesi un pic din mica problema a influentei politicului, numai de acolo poate veni o schimbare, de la autoritatea de supraveghere”.

Totusi, Albin BIRO, Consilierul Vicepresedintelui pe Asigurari din cadrul ASF, sustine ca adevarata problema este prima medie redusa la RCA, care in conditiile frecventei daunelor este nesustenabila, iar sistemul nu are cum sa functioneze normal, chiar si cu eliminarea din piata a unor jucatori.

Sorin GRECEANU, Director General al F.P.V.S. considera extreme de delicate situatia asigurarilor RCA si atrage atentia ca “daca nu gasim acest echilibru pe care il cautam de foarte multa vreme, putem pune in pericol stabilitatea sistemului”.

Leave a Reply