Deputatii adopta modificarile la Legea AOL: Asigurarea obligatorie a locuintei va putea fi emisa de orice asigurator autorizat sa subscrie riscuri catastrofale

Deputatii adopta modificarile la Legea AOL: Asigurarea obligatorie a locuintei va putea fi emisa de orice asigurator autorizat sa subscrie riscuri catastrofale
rator autorizat sa subscrie riscuri de catastrofa va putea emite polita obligatorie de locuinta. Astfel, actualul sistem se transforma intr-o schema de co-asigurare, in care asiguratorii care emit politele vor transfera catre PAID prima de asigurare in limitele stabilite de Legea nr. 260 (20 EUR sau 10 EUR, in functie de tipul constructiei), din care vor retine in propriul cont comisionul.

De la initierea propunerii legislative, in martie 2010 (respinsa de Senat in octombrie 2010), Comisia pentru Politica Economica, Reforma si Privatizare din Camera Deputatilor a reluat in mod repetat examinarea modificarilor, pe parcursul a cinci sedinte, dezbaterile finalizandu-se pe 25 iunie 2013.

Concret, co-asigurarea presupune asocierea intre orice asigurator autorizat sa subscrie riscuri de catastrofa si PAID, cele doua entitati impartind riscurile in procesul de asigurare. Astfel, asiguratorii vor putea emite propriile polite, care sa ii protejeze pe proprietarii de locuinte atat impotriva riscurilor catastrofice in limitele stabilite prin lege, acoperite de PAID, cat si impotriva riscurilor facultative (catastrofice, peste limitele asumate de PAID sau non-catastrofice), acoperite de emitentul politei.

Actul normativ prevede ca asiguratii vor primi un certificat de asigurare care va face dovada asigurarii, indiferent de asiguratorul la care si-au incheiat polita.

De asemenea, “PAD va putea fi tiparita de catre PAID sau emisa in sistem electronic de catre societatile de asigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa sau de catre PAID, cu respectarea normelor privind prelucrarea datelor cu caracter personal in cadrul pietei concurentiale, reglementarea expresa fiind facuta prin norme emise de A.S.F.”. Modificarile introduc si posibilitatea reinnoirii politei cu mai multe zile inainte de expirare.

Forma adoptata de Camera Deputatilor mai stipuleaza ca “in cazul in care o persoana are atat un contract de asigurare obligatorie, cat si unul de asigurare facultativa, plata despagubirilor se face mai intai in baza contractului de asigurare obligatorie, urmand ca pentru restul de despagubire neacoperit, plata sa se faca in baza contractului de asigurare facultativa. Valoarea asigurata luata in calcul la stabilirea ratei asigurarii facultative reprezinta diferenta dintre valoarea totala a locuintei asigurate si valoarea asigurata luata in calcul la stabilirea ratei asigurarii obligatorii.”

Totodata, PAID va deconta asiguratorilor cheltuielile efectuate cu activitatea de constatare si evaluare a prejudiciilor rezultate in urma producerii riscurilor asigurate obligatoriu, modalitatea de repartizare a acestora si determinarea plafonului maxim pentru asigurarea obligatorie urmand a fi stabilite prin normele pe care le va da Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Actul normativ mai include si o modificare cu privire la destinatia sumelor reprezentand amenzile contraventionale stabilite prin lege pentru proprietarii care nu isi asigura locuinta. Acestea se fac “venituri la bugetul de stat in cota de 40%, iar restul de 60% se face venit la bugetul autoritatilor locale de pe raza teritoriala in care locuieste contravenientul”. Forma initiala prevedea ca un procent de 40% sa ajunga la bugetul de stat in cota de 40%, 20% la bugetul autoritatilor locale si 40% venituri la bugetul CSA.

In ceea ce priveste comisionul incasat de societatile de asigurare autorizate sa practice riscuri de catastrofa, pentru asigurarea corespunzatoare PAD, acesta urmeaza “sa se stabileasca prin ordin al presedintelui A.S.F.”

Prin normele CSA puse in aplicare prin Ordinul nr. 21/2012, comisionul la care are dreptul asiguratorul care a incheiat contractul de asigurare obligatorie a locuintelor a fost stabilit la 10% din prima de asigurare.

Potrivit legii, suma asigurata pe polita obligatorie de locuinta este de 10.000 sau 20.000 EUR, in functie de tipul de locuinta, iar corespunzator, prima de asigurare este de 10 sau 20 EUR pe an.

Dupa un inceput promitator si un an in care numarul locuintelor asigurate (obligatoriu sau facultativ) din totalul fondului locativ a ajuns aproape de 60%, toate modificarile cadrului legislativ specific si confuziile create au facut ca, in 2012, asigurarea locuintelor sa inregistreze un declin semnificativ. Astfel, numarul caselor asigurate printr-o polita obligatorie s-a redus la 277.000 in 2012, de peste trei ori mai putine decat maximul din august 2011 (circa 820.000), reprezentand un procent de acoperire de sub 4% la nivel national.

Leave a Reply