Pret RCA ieftin

Despagubire directa pe asigurarea RCA, opinii pro si contra

Despagubire directa pe asigurarea RCA, opinii pro si contra

Sistemul de despagubire directa adus in discutie in urma cu doua luni de CSA a generat reactii variate din partea celor din piata. Argumentul principal in favoarea acestui sistem este cel ca soferii nu se vor mai ghida dupa pret atunci cand incheie asigurarea, ci dupa calitatea serviciilor.

“Ideea este foarte buna! Sunt angajata unei firme de asigurari si ne lovim destul de des de expresia “.

“Este o initiativa buna. La aceasta ora exista in piata societati de asigurare care practica preturi derizorii pe RCA si nu vreau sa le dau numele, dar se stiu, si care in caz de accident nu despagubesc. Clientii se duc la acestia platind prime mici de asigurare, motivand ca oricum celalalt plateste in caz de dauna”.

“Este bine in sensul ca te adresezi asiguratorului ales, iar acesta trebuie sa fie operativ pentru a te mentine ca si client”.

Pe de alta parte, cititorii considera ca aceasta ar fi si o metoda de a remedia intarzierile la plata daunelor din partea asiguratorilor celor vinovati si de a micsora numarul de regrese juridice de pe asigurarile CASCO pe RCA.

“Daca asiguratorii RCA ar plati daunele la timp si fara a inventa motive de respingere, sistemul de compensare nu ar avea de ce sa fie aplicat”.

“La cate procese sunt intre societatea care a despagubit pe asigurarea CASCO si societatea de asigurare a vinovatului RCA, care nu recunoaste constatarea si care intarzie decontarea despagubirilor, sa vedeti ce are sa fie daca se va introduce aceasta initiativa, initiativa prin care mi se pare ca unii gandesc doar cu buzunarul propriu”.

“Ce se doreste prin asa-zisa asigurare RCA care sa cuprinda si elemente CASCO nu inseamna decat legalizarea unui instrument prin care asiguratorii sa-si sporeasca numarul de asigurari CASCO”.

“Ma intreb de ce tari ca Marea Britanie, Germania, Austria, Spania etc. care au o experienta vasta si care produc prime din asigurari doar intr-un oras mai mult decat toata tara noastra, nu au aplicat un sistem similar? E simplu: pentru ca asiguratorii respecta clauzele contractelor si legea tarii. La noi nu. Deci hai sa fim seriosi.”

Nu in ultimul rand, exista si perceptia ca modificarea nu ar avea niciun efect, clientii orientandu-se tot dupa cel mai scazut pret in momentul in care isi fac asigurarea RCA sau ca sistemul actual, cu unele imbunatatiri, ar fi suficient de bun.

“Tot un RCA ieftin va avea castig de cauza…din pacate, iar asiguratorii rau-platnici vor mai exista multa vreme si nu doar pentru ca romanul nu pricepe mare lucru…mai sunt si interesele care bat legea…”

“Stim cu totii ca sunt firmele X, Y si Z care despagubesc mai greu si primesc reclamatii la CSA. Daca sunt un pic impinse de la spate prin sanctiuni, supraveghere atenta si poate chiar suspendarea activitatii cand este cazul (fara sa se mai treaca cu vederea, cum mi se pare mie ca se intampla destul de des la unii), eu cred ca sistemul actual ramane cel mai bun”.

CSA a anuntat la inceputul lunii octombrie ca intentioneaza modificarea legislatiei secundare in scopul imbunatatirii sistemului de instrumentare si plata a dosarelor de dauna pe asigurarea RCA.

Proiectul prevedea introducerea unui sistem de despagubire directa pe segmentul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto, pe modelul celui existent in Italia, astfel incat soferii pagubiti in accidente sa poata solicita propriului asigurator RCA plata daunei, urmand ca acesta sa recupereze despagubirea de la asiguratorul RCA al persoanei vinovate.