Cumpara asigurare RCA ieftin pasul 1 Complezi formularul
pentru a calcula pretul unui RCA ieftin
Cumpara asigurare RCA ieftin pasul 2 Calculam preturile RCA, alegi asigurarea RCA
care ti se potriveste.
Cumpara asigurare RCA ieftin pasul 3 Comanzi asigurarea
RCA
si noi livram gratuit oriunde in tara.
Telefon: 0770 191 544
Program L-D: 9-18

Energia verde, in plina ascensiune in Romania – sursa de energie pentru asiguratori

Energia verde, in plina ascensiune in Romania – sursa de energie pentru asiguratori
functiune proiecte de 378,5 MW.

De asemenea, parcurile eoliene au evoluat de la 1.822 de MW la finele anului 2012, la 2.163 de MW la finele primului semestru. In schimb, situatia nu s-a schimbat prea mult in ceea ce priveste proiectele pe biomasa, a caror capacitate a crescut de la 39,7 MW la finele anului trecut, la 43,2 MW. De asemenea, capacitatea instalata in microhidrocentrale a ajuns de la 425 de MW la 472 de MW.

De altfel, comitetul de reglementare din cadrul Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a aprobat doar in aceasta saptamana cinci autorizatii de infiintare pentru parcuri fotovoltaice si doua pentru proiecte eoliene, potrivit unui document postat pe site-ul institutiei.

In total, in luna iulie 2013, ANRE a acordat 39 de autorizatii de infiintare pentru proiecte fotovoltaice, doua pentru eoliene, doua pentru producerea energiei pe baza de biomasa si o autorizatie pentru producerea de energie hidro.

Energia regenerabila se poate transforma int-o sursa importanta de business pentru companiile de asigurari in viitorul apropiat. Companiile producatoare de energie regenerabila vor cheltui de circa trei ori mai mult pe asigurari in 2020 (2,8 mld. USD), in conditiile in care, in prezent, primele platite se ridica la 850 mil. USD pe an, se arata intr-un raport al Bloomberg New Energy Finance.

De altfel, proiectele de energie regenerabila au devenit o tinta si pentru investitiile marilor companii de asigurari, MUNICH Re, ALLIANZ sau AXA numarandu-se deja printre investitorii activi in acest domeniu.

Piata locala va oferi solutii de asigurare tot mai avansate pentru industria energiei regenerabile

Industria romaneasca a energiei eoliene a cunoscut in ultimii ani o dezvoltare efervescenta, fiind apreciata drept cea mai impresionanta din intreaga Europa emergenta. Odata cu cresterea investitiilor, cresc insa si se diversifica si riscurile care pot ameninta functionarea in bune conditii sau pot chiar intrerupe total proiectele.

In acest context, se pune problema specificul riscurilor la care sunt expuse proiectele de energie regenerabila pe parcursul intregului ciclu de viata, incepand de la proiectare, pana la etapa operationala, si a capacitatii pietei de asigurari romanesti de a satisface cererile celor care investesc in facilitati regenerabile.

Piata romaneasca prezinta anumite limitari in ceea ce priveste capacitatea de subscriere, motiv pentru care volumul de prime este impartit cu piata internationala, intre programele globale de asigurari ale diversilor furnizori de echipamente, dar si cele locale ale proprietarilor investitiilor.

“Desi piata de asigurare pentru energie verde este inca in dezvoltare, asiguratorii locali au inceput sa ofere solutii care, din punct de vedere al acoperirii si al primelor de asigurare concureaza cu pietele externe. Estimam ca, treptat, piata locala va oferi solutii de transfer de risc din ce in ce mai avansate si, similar, in cazul specialistilor”, considera Eduard SIMIONESCU, Director General, GrECo JLT Romania.

Si Mihai LUCANU, Director General, QBE Insurance – Sucursala Romania sustine ca, “in masura in care domeniul se va dezvolta uniform in timp, asiguratorii prezenti local isi vor crea portofolii relevante pe baza carora vor putea acumula experienta.”

Estimarile privind sumele asigurate in prezent sunt date chiar de valoarea totala a investitiilor atrase de domeniul energiei regenerabile, care totalizeaza intre 3 si 3,5 mld. EUR. In opinia reprezentantilor MARSH Romania, totalul pietei de asigurari generate de investitiile in acest domeniu, la nivelul proiectelor deja construite pana in primavara acestui an, se cifreaza intre 5 si 10 mil. EUR, potentialul fiind dublul acestui volum in urmatorii doi-trei ani.

Leave a Reply