FMI intervine din nou pentru amendarea legislatiei ASF. Guvernul ar putea reduce pentru a doua oara numarul conducatorilor institutiei
a fost restransa de la 17 la 11 membri, prin reducerea la jumatate a numarului celor neexecutivi, FMI cerand Guvernului selectarea acestora pe criterii profesionale, precum si definirea mai buna a conflictului de interese. La nici doua luni de la ultima interventie, organizatia internationala solicita noi amendamente la legislatia ASF privind dimensiunea structurii de conducere, calificarea profesionala a membrilor si evitarea conflictului de interese.
Pana la finele lunii septembrie, Guvernul ar urma sa se asigure ca “aranjamentele legislative si institutionale ale ASF vor fi amendate, pentru a fi armonizate cu cele mai bune practici internationale”, asa cum scrie in varianta scrisorii convenite cu FMI si consultate de HotNews.
Amendamentele “privesc in esenta dimensiunea consiliului de administratie si a celui director (un maxim de 9 in total), calificarile profesionale minime necesare pe care trebuie sa le aiba membrii consiliului ASF, protectia prevazuta de lege pentru personalul si institutia de supraveghere, si evitarea conflictului de interese, in mod deosebit legatura acestor membri cu membrii Parlamentului si cu partidele politice. Conducerea superioara si membrii consiliului vor trebui sa respecte principiile de guvernare corporativa amendate. ASF va spori de asemenea transparenta si comunicare publica a tuturor onorariilor si comisioanelor percepute de la entitatile supravegheate”, se continua in scrisoarea de intentie catre FMI.
La doar o luna de la infiintarea Autoritatii de Supraveghere Financiara, Consiliul ASF a fost renumit de Parlament, conform organigramei restranse de la 17 la 11 membri, pe data de 17 iunie a.c. Asa cum prevedea OuG nr.55/2013 pentru modificarea OuG nr. 93/2012 priviind infiintarea ASF, numirea trebuia facuta exclusiv pe baza unei experiente profesionale in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de minimum 10 ani.
Cresterea vechimii membrilor executivi la 10 ani a fost solicitata si de Presedintele statului in cererea de reexaminare a legii formulata pe 4 aprilie a.c. care prevedea conditii mai stricte pentru numirea conducerii institutiei. In forma adoptata initial de Parlament, legea impunea o vechime de minimum 7 ani pentru executivi si de minimum 5 ani pentru ceilalti membri.
In urma dezbaterilor, deputatii au admis solicitarea sefului statului de crestere a numarului anilor de experienta in domeniul financiar de la 7 la 10, nu si cea care se referea la necesitatea stabilirii unei interdictii pentru membrii ASF de a fi soti sau rude ori afini pana la gradul al treilea cu membrii Parlamentului, interdictia aplicandu-se insa pentru cei inruditi cu membrii Guvernului si membrii CA ai Bancii Nationale a Romaniei. Totusi, Senatul, camera decizionala in acest caz, nu a admis solicitarile formulate in cererea Presedintiei si a reintrodus vechimea de 7 ani pentru executivi, iar pe 23 aprilie a.c., Presedintele a promulgat legea, neavand dreptul de a solicita a doua oara reexaminarea proiectului.
Vezi aici ce experienta au cei 11 membri ai Consiliului ASF!