FUCHS, VIG: Un razboi al preturilor in situatia economica actuala este complet stupid

Problema dumping-ului preturilor RCA, care erodeaza de ani buni stabilitatea financiara a pietei de profil din Romania, precum si cedarea deficitara a riscurilor in reasigurare pe acest segment ridica tot mai multe obiectii din partea marilor grupuri internationale. Si, chiar daca unii asiguratori incearca sa se distanteze de aceste practici, schimbarea directiei presupune un efort comun la nivel de piata… “Jucatorii din industria asigurarilor nu se lupta de pe pozitii egale pentru a se indrepta in directia buna… Avem de-a face cu o concurenta acerba: un razboi al preturilor in situatia economica actuala este complet stupid. Tocmai de aceea am renuntat sa mai luam parte la lupta de pe segmentul RCA”, a declarat Franz FUCHS, Membru al Consiliului de Administratie al VIG si Presedintele Consiliului de Supraveghere al ASIROM VIG, in interviul publicat in cel mai recent numar al Revistei PRIMM – Asigurari & Pensii.

“Cred ca atunci cand este vorba de asigurarile RCA, obiectivul nostru este siguranta clientilor caci, daca pierdem bani ca urmare a primelor mici, mai devreme sau mai tarziu soliditatea financiara a companiei de asigurari va fi pusa sub semnul intrebarii.

[…] Practic, interesul nostru este ca autoritatile sa ia toate masurile posibile pentru a proteja toti asiguratii – aici, pe segmentul RCA, nu ne jucam cu banii nostri, ci cu ai clientilor”, a adaugat reprezentantul VIG.

O alta problema “interesanta” este cedarea in reasigurare a riscurilor asumate de asiguratori in baza politelor RCA, mai ales in contextul unei escaladari a daunelor platite pentru vatamari corporale sau a daunelor solicitate din strainatate.

“Noi, la nivelul VIG, acoperim totul… [toate riscurile prin intermediul tratatelor de reasigurare – n. red.], dar nu cunosc politica de reasigurare a celorlalte companii. Daca ele au o politica prudenta si daca reasiguratorii platesc toate aceste daune enorme, atunci imi retrag afirmatiile.

Poate ca noi suntem prea prudenti cu aceste aspecte si prea conservatori… si poate platim prea mult pentru reasigurare, dar exista si societati care actioneaza complet diferit in aceasta privinta”, a atras atentia Franz FUCHS.

Reprezentantul grupului austriac a adaugat ca problema cresterii numarului de daune din strainatate este una de proportii in Romania, dar este vizibila si in alte tari, deoarece in regiunea CEE transportul rutier, relocat din Europa de Vest, este mult mai dezvoltat. Cu toate acestea, asiguratorii romani vand polite pentru cateva sute sau mii de lei, fata de mii de euro in tarile europene. “Este aberant sa platesti doar 150 sau 250 de lei pentru o polita de asigurare auto. This situation is really bullshit!”, a exclamat Franz FUCHS.

Interviul integral cu Franz FUCHS, Membru CA al VIG si Membru in Consiliul de Supraveghere al ASIROM poate fi citit doar in noul numar al Revistei PRIMM – Asigurari & Pensii!

Leave a Reply