Germania a recunoscut moneda virtuala “bitcoin” ca instrument financiar

Germania a recunoscut moneda virtuala “bitcoin” ca instrument financiar
ar supus reglementarilor bancare din Germania. Aceasta reprezinta mai degraba ‘bani privati’ care pot fi utilizati in cercurile multilaterale de cliring, potrivit unui comunicat al Ministerului german de Finante.

Noua prevedere arata ca autoritatile germane pregatesc reglementari de taxare a tranzactiilor cu bitcoin. Potrivit publicatiei Die Welt, guvernul german a stabilit ca clasificarea bitcoin inseamna ca profiturile obtinute prin utilizarea monedei virtuale ar putea fi impozitate.

O unitate de cont permite realizarea de comparatii in timp a valorii unor bunuri sau servicii si cuantificarea valorii adaugate in cadrul activitatii economice si poate fi reprezentata de o moneda fara existenta fizica a acesteia. Un exemplu de unitate de cont este dat de drepturile speciale de tragere (DST) ale FMI, in care se evalueaza tranzactiile, dar care nu sunt si instrument de plata. Astfel, platile trebuie sa se faca in monede aflate efectiv in circulatie.

“Trebuie sa avem competitie in productia de bani. Am fost de mult timp un sustinator al planului lui Friedrich August von HAYEK de denationalizare a banilor. Bitcoin reprezinta primul pas in aceasta directie”, a declarat Frank SCHAEFFLER, Membru in Comisia de Finante a Parlamentului german, care a sustinut clarificarea legala a bitcoin.

Bitcoin este o moneda virtuala care permite utilizatorilor sa o schimbe pentru bunuri si servicii. In prezent, o bitcoin valoreaza circa 119 USD. In luna martie a anului 2013 existau peste 10.800.000 Bitcoini.

Bitcoin este o moneda digitala creata in 2009 de o persoana sau un grup care activa sub pseudonimul Satoshi Nakamoto. Spre deosebire de majoritatea monedelor, bitcoin nu se bazeaza pe increderea intr-un emitator central (n. red. o banca centrala). Bitcoin foloseste o baza de date distribuita peste noduri ale unei retele de la egal la egal (peer-to-peer) pentru a inventaria tranzactiile, iar informatiile sunt transmise in mod criptat. De asemenea, constructia monedei bitcoin permite detinerea si transferul anonim de valoare.

Leave a Reply