GOTHAER analizeaza oportunitatile din Europa Centrala si de Est

GOTHAER analizeaza oportunitatile din Europa Centrala si de Est
s pentru noi: Polonia, Romania, Turcia, Rusia si Ucraina”, a declarat Jurgen MEISCH, CFO al grupului cu sediul central in Koln. “Am exclus apoi, pe rand, Ucraina si Rusia – din motive legate de mediul politic, dar si Turcia – unde inca se practica tarife absurd de mici pe zona de asigurari RCA”. Oficialii GOTHAER spun ca piata din Bulgaria este si ea interesanta, insa ca nu cauta in mod activ o companie locala de asigurari pe care sa o preia, asa cum au procedat in Romania in 2012.

Strategic vorbind, grupul GOTHAER este unul dintre investitorii din asigurari care au decis relativ recent sa isi extinda activitatea in zona Europei Centrale si de Est in comparatie cu alte entitati precum ALLIANZ, GENERALI, VIG sau UNIQA – fapt care le-a permis sa invete din experientele anterioare ale celorlalti jucatori regionali. “Nu vrem sa repetam greselile lor […], dar probabil ca vom face altele noi, la randul nostru”, spune MEISCH, referindu-se la strategiile clasice de intrare pe pietele emergente, precum Polonia sau Romania. Acestea s-au axat pe conceptul de cota de piata, vizand expuneri mari pe liniile de asigurari obligatorii RCA, practicarea de prime subdimensionate si o lupta acerba in vesnicul “razboi al preturilor” care a dat multe dureri de cap strategilor de la Viena sau Munchen.

Intrebati despre piata romaneasca, oficialii grupului german spun ca industria locala de asigurari non-life este in continuare una dintre cele mai atractive din Europa de Est, facand abstractie de RCA, si ca au discutat inainte de a prelua PLATINUM (actualul GOTHAER Asigurari) cu trei jucatori din Top 10. Investitia pe termen mediu in dezvoltarea subsidiarei romanesti este estimata la peste 15 mil. EUR, in contextul in care GOTHAER Asigurari isi propune sa ajunga la un volum de prime brute subscrise de peste 60 mil. EUR pana in 2017. Ca prim pas, la doar sase luni de la intrarea pe piata din Romania prin preluarea pachetului majoritar al PLATINUM, GOTHAER Asigurari a anuntat o crestere de 90% a afacerilor locale pentru primul semestru al anului, fata de perioada corespondenta din 2012, in conditiile in care nu vinde si polite RCA.

Compania se adreseaza zonei de retail si IMM-urilor, mizand pe produse si servicii diferentiate si calibrate nevoilor existente, precum si pe produse de pionierat in domenii precum energia regenerabila.

Cu afaceri de peste 4,1 mld. EUR in 2012 si avand in plan sa depaseasca 4,6 mld. EUR in 2016, GOTHAER este unul dintre cele mai importante grupuri de asigurari mutuale din Germania, oferind produse de asigurari generale, de viata si sanatate de aproape 200 de ani.

Portofoliul GOTHAER cuprinde persoane fizice, intreprinderi mici si mijlocii, antreprenori si profesionisti, 40% din veniturile sale provenind din prime de asigurare de proprietati si accidente, 40% din asigurarile de viata si 20% din asigurarile de sanatate. Grupul german si-a inceput expansiunea in afara tarii de origine intrand in CEE prin achizitia asiguratorului polonez PTU (Polskie Towarzystwo Ubezpieczen S.A.), precum si prin implicarea in asociatia europeana a asiguratorilor EURAPCO.

Leave a Reply