Grav accident rutier in Muntenegru: 19 romani au murit dupa ce un autocar a cazut de pe un pod
stare critica, transmite Mediafax.
Conform primelor cercetari, la iesirea dintr-un tunel, soferul autocarului a pierdut controlul volanului, a rupt un gard de protectie si a cazut in prapastie. Potrivit PRO TV, unul dintre pasageri a declarat ca, in momentul producerii accidentului soferul era intr-o depasire la intrarea intr-un viaduct si desi limita de viteza era de 50 km/ora, el circula cu circa 90 km/ora.
Autocarul aflat in proprietatea operatorului GREGORY Tour, era inmatriculat in Romania, si transporta 47 de persoane, cetateni romani, pintre care un minor, conform MAREEA Comtur, agentia de turism organizatoare a circuitului.
Secretarul de Stat din Ministerul Sanatatii Raed ARAFAT a declarat, luni, intr-o conferinta de presa de la spitalul din Podgorica, ca vor fi trimise la fata locului doua avioane pentru transportul ranitilor in Romania si un altul pentru aducerea in tara a persoanelor decedate.
Potrivit unor surse, autocarul era inmatriculat cu numarul B 123 MMJ. Asadar, baza de date CEDAM indica faptul ca polita de asigurare de raspundere civila auto era incheiata la OMNIASIG VIG.
In astfel de cazuri, polita RCA acopera vatamarile corporale precum si pagubele materiale ale pasagerilor transportati, limita in Muntenegru fiind de 400.000 EUR per eveniment pentru vatamari corporale, respectiv de 200.000 EUR pentru pagube materiale.
De asemenea, pasagerii pot solicita despagubiri si in baza politelor facultative de calatorie sau a celei facultative de raspundere a transportatorului. Potrivit lui Marius USTUROIU, proprietarul MAREEA Comtur, autocarul inchiriat avea asigurare si pentru persoane si bagaje. De regula, printre riscurile pe care le asigura polita mentionata anterior se numara invaliditatea permanenta a pasagerilor ca o consecinta a vatamarii corporale aparute in urma unui eveniment asigurat, spitalizarea – caz in care se plateste indemnizatia zilnica pentru perioada de internare, dar si decesul. Pe de alta parte, polita facultative de calatorie acopera cheltuielile legate de spitalizare, precum si costurile de repatriere in caz de deces, intr-o anumita limita.
Este de mentionat ca despagubirile pentru deces in caz de accident se pot plati in baza fiecarei polite care acopera acest risc, cumulandu-se in functie de sumele asigurate prevazute in respectivele contracte.