Guvernul a decis: Membrii Consiliului redus al ASF trebuie realesi de Parlament pana pe 30 iunie, exclusiv pe baza unei experiente profesionale de minimum 10 ani in domeniu

Guvernul a decis: Membrii Consiliului redus al ASF trebuie realesi de Parlament pana pe 30 iunie, exclusiv pe baza unei experiente profesionale de minimum 10 ani in domeniu
ui nr.55/2013 pentru modificarea OuG nr. 93/2012 priviind infiintarea ASF, publicata ieri in Monitorul Oficial. De data aceasta, Parlamentul reunit trebuie sa aleaga membrii conducerii ASF exclusiv pe baza experientei profesionale in domeniul financiar, al institutiilor de credit si/sau al institutiilor financiare nebancare de minimum 10 ani.

Cresterea vechimii membrilor executivi la 10 ani a fost solicitata si de Presedintele statului in cererea de reexaminare a legii formulata pe 4 aprilie a.c. care prevedea conditii mai stricte pentru numirea conducerii institutiei. In forma adoptata initial de Parlament, legea impunea o vechime de minimum 7 ani pentru executivi si de minimum 5 ani pentru ceilalti membri.

In urma dezbaterilor, deputatii au admis solicitarea sefului statului de crestere a numarului anilor de experienta in domeniul financiar de la 7 la 10, nu si cea care se referea la necesitatea stabilirii unei interdictii pentru membrii ASF de a fi soti sau rude ori afini pana la gradul al treilea cu membrii Parlamentului, interdictia aplicandu-se insa pentru cei inruditi cu membrii Guvernului si membrii CA ai Bancii Nationale a Romaniei. Totusi, Senatul, camera decizionala in acest caz, nu a admis solicitarile formulate in cererea Presedintiei si a reintrodus vechimea de 7 ani pentru executivi, iar pe 23 aprilie a.c., Presedintele a promulgat legea, neavand dreptul de a solicita a doua oara reexaminarea proiectului.

Ordonanta de urgenta adoptata de Guvern in cursul acestei saptamani stabileste ca ASF va fi condusa de catre un Consiliu format din 11 membri (in loc de 17), din care vor face parte in continuare un presedinte, un prim-vicepresedinte si trei vicepresedinti, ca membri executivi, dar cu un numar al membrilor neexecutivi redus la jumatate, de la 12 la 6 persoane. De asemenea, actul normativ nu mai face nicio diferentiere intre membrii executivi si cei non-executivi in privinta vechimii experientei profesionale obligatorii.

Conducerea executiva a ASF este formata in prezent din: Dan Radu RUSANU – Presedinte; Daniel DAIANU – Prim-vicepresedinte; Mircea URSACHE – Vicepresedinte si sef al CNVM; Daniel TUDOR – Vicepresedinte si sef al CSA; Ion GIURESCU – Vicepresedinte si sef al CSSPP. Celelalte 12 posturi de membri in Consiliul ASF sunt ocupate de: Tudor BALTA (CSA – PSD), Cornel COCA-CONSTANTINESCU (CSA), Doru Claudian FRUNZULICA (CSA – UNPR), Marian MIRZAC (PNL), Marian SARBU , (Presedintele CSSPP – PSD), Corneliu MOLDOVEANU (PNL), Dorina MIHAILESCU (CNVM – PSD), Gheorghe MARCU (CNVM – PSD), Alexe GAVRILA (CNVM – PNL), Gheorghe ALBU (CNVM – PDL), Lorand KRALIK (CNVM – UDMR) si Nina PUIU (Director General Adjunct al RAIFFEISEN Leasing – PC).

Asadar, sase din acesti membri votati de Parlament pe 24 aprilie pentru un mandat de cinci ani, nu vor mai face parte din Consiliul ASF.

Vezi aici ce experienta au cei 17 membri ai Consiliului ASF!

In privinta regimului de incompatibilitati, Guvernul a revenit la forma initiala a legii, printre persoanele care nu pot fi rude pana la gradul trei cu membrii Consiliului ASF numarandu-se acum Presedintele Romaniei, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, membrii Guvernului si cei ai Consiliului de Administratie al BNR. Parlamentarii nu au fost introdusi pe lista persoanelor care nu pot fi rude cu membrii conducerii ASF.

In ceea ce priveste remuneratia conducerii ASF, in Ordonanta Guvernului este prevazut ca aceasta nu poate depasi nivelul castigurilor membrilor Consiliului de Administratie CA ai BNR. De asemenea, Executivul a decis ca ASF sa vireze la bugetul statului o cota de 80% din excedentul bugetului de venituri si cheltuieli inregistrat la sfarsitul anului, precum si impozitarea cu 85% a sumelor compensatorii acordate cu ocazia incetarii contractului de munca, raportului de serviciu sau mandatului, angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru in consilii de administratie sau consilii de conducere.

Marti, Guvernul a anuntat ca aceasta impozitare se aplica si angajatilor cu functii de conducere si membrilor in consiliile de conducere din cadrul autoritatilor care au fost reorganizate prin infiintarea ASF.

Plati compensatorii in cuantum net de cate 230.000 au fost acordate pana acum pentru trei fosti membri ai Consiliului CSA – respectiv pentru Dan CONSTANTINESCU, Albin BIRO si Daniela POPA, a adaugat seful Executivului.

Autoritatea de Supraveghere Financiara a preluat pe 30 aprilie, in mod oficial, supravegherea pietelor de capital, de asigurari si de pensii private, industrii estimate la o valoare totala de 10-15 mld. EUR, de la CNVM, CSA si CSSPP, cele trei comisii care s-au desfiintat.

Leave a Reply