Insurance Europe: Asiguratorii sunt cei mai mari investitori institutionali din Europa

Insurance Europe: Asiguratorii sunt cei mai mari investitori institutionali din Europa
surance Europe. “Avand un rol principal ca furnizori de servicii de transfer al riscurilor si protectie, beneficiem de fluxuri continue de prime si fluxuri previzibile de despagubiri pe perioade lungi de timp care ne permit sa investim atunci cand altii decid sa se retraga. De aceea, asiguratorii au un rol important in dezvoltarea si stabilizarea economiei”, a adaugat acesta.

“Industria de asigurari genereaza finantare pentru activitati de care depinde cresterea economica in Europa”, a subliniat Jan-Hendrik ERASMUS, Partener in cadrul Oliver WYMAN. “Acestea variaza de la proiecte de infrastructura, ipoteci si imprumuturi guvernamentale, pana la investitii in business-uri mari si mici. De asemenea, pentru ca politele genereaza un cash-flow predictibil pentru asiguratori, acestia din urma au un avantaj structural in furnizarea de finantare pe termen lung”, a continuat ERASMUS.

Analiza activelor asiguratorilor din 2011 arata ca acestia investisera circa 60% din total in obligatiuni guvernamentale si corporate. Asadar in 2011 companiile de asigurari detineau 24% din datoriile guvernamentale, 21% din cele corporate, 11% din datoriile bancare totale din zona euro si 18% din actiunile companiilor listate.

Cu toate acestea, exista si amenintari la adresa investitiilor pe termen lung ale asiguratorilor. “O serie de transformari legislative pot afecta strategiile de investitii ale asiguratorilor si capacitatea de a finanta in continuare economia”, a avertizat Sergio BALBINOT.

Studiul a identificat factori care ar putea influenta politica investitionala, cum ar fi cerintele de capital din Solvency II, taxele pe tranzactiile financiare si modificarea tranzactiilor cu derivate over-the-counter.

“De exemplu, cerintele de capital si volatilitatea balantei contabile din forma propusa pentru Solvency II, ar face ca investitiile pe termen lung ale asiguratorilor sa fie mai putin atractive”, a explicat BALBINOT.

“O reglementare solida si consecventa este importanta pentru o industrie de asigurari sanatoasa, insa daca noile reguli nu vor lua in calcul caracteristicile distincte ale industriei asigurarilor, ar putea avea un impact negativ nu doar asupra companiilor de profil, ci si asupra asiguratilor, diminuand oportunitatile de crestere pentru intreaga economie”, a concluzionat Presedintele Insurance Europe.

Leave a Reply