INSURANCE Profile: Cresterea pietei a fost sustinuta de evolutia atipica a doi asiguratori pe doua clase “neatractive” pana in 2012

INSURANCE Profile: Cresterea pietei a fost sustinuta de evolutia atipica a doi asiguratori pe doua clase “neatractive” pana in 2012
urarile de viata au ramas aproape la acelasi nivel din 2011. Cresterea de aproape 2 puncte procentuale a pietei a fost generata de doua clase de asigurare “neatractive” pentru asiguratori pana in 2012: asigurarile de raspundere civila generala si cele de accidente si boala, evolutia mai mult decat pozitiva a acestora fiind data de evolutia atipica si conjuncturala a doua companii de asigurare.
Asigurarile de accidente si boala au reprezentat surpriza anului trecut. Aceasta clasa a consemnat o crestere atipica pentru evolutia sa din ultimii ani. Discutam despre un volum al subscrierilor mai mult decat triplu raportat la anul 2011: peste 60 mil. EUR au subscris companiile din clasa mentionata. O clasa care detinea putin peste 1% la finele anului 2011 a urcat la 3% din piata si detine recordul anului, cand analizam in valori absolute, nu doar procente: o crestere de peste 41 mil. EUR.

Se remarca totusi ca unei singure companii i se datoreaza in cvasitotalitate aceasta evolutie: ASTRA Asigurari, companie care a crescut de la aproape zero in 2011, la peste 38 mil. EUR din subscrieri aferente clasei amintite.

Evolutia PBS (mil. EUR) – Accidente si boala

Cea de-a doua clasa din piata pe care s-a consemnat o crestere mult peste medie o reprezinta asigurarile de raspundere civila generala. Cu un plus de aproape 32 mil. EUR asigurarile mentionate au crescut cu aproape 50% peste volumul inregistrat in 2011. CITY Insurance ne obisnuise in ultimii ani cu cresteri pe segmentul amintit, asadar 14 mil. din plusul pe aceasta clasa provine de la compania amintita.

Dezvoltarea nu apartine exclusiv CITY Insurance pentru ca in 2012 a mai descoperit un asigurator reteta succesului in asigurarile de raspundere civila generala: ASTRA Asigurari. Compania a subscris de 8 ori mai mult fata de rezultatele anului 2011 pe clasa amintita si a crescut cu peste 15 mil. EUR, pana la o suma de 17 mil. EUR.

Evolutia PBS (mil. EUR) – Raspundere civila generala

La aceasta realitate care reiese din cifre, se adauga si o evolutie spectaculoasa, dar normala, raportat la contextul integrarii in UE, respectiv cea a afacerilor realizate de asiguratorii romani in afara tarii, sustinuta de aceleasi doua companii: CITY Insurance si ASTRA Asigurari.

Pornind de la o pondere de 0,05% din piata in anul 2008, afacerile bazate pe libertatea furnizarii serviciilor in spatiul european detin in prezent aproape 4,5% din subscrierile pietei – adica circa 85 mil. EUR (din care mai bine de 60 mil. EUR au fost generate de cele doua companii amintite).

Rezultatele preliminare integrale ale pietei asigurarilor din Romania aferente anului 2012 le puteti citi, in exclusivitate, in cel mai nou numar al Revistei de Specialitate INSURANCE Profile – www.insuranceprofile.ro.

In curand, va fi lansat un nou produs Media XPRIMM!

Leave a Reply