Densitatea asigurarilor a ramas la sub 90 EUR/capita in 2012

Densitatea asigurarilor a ramas la sub 90 EUR/capita in 2012

Dupa patru ani consecutivi de scadere, domeniul asigurarilor a consemnat prima crestere la finele anului 2012: atat din punctul de vedere al subscrierilor, cat si al gradului de penetrare in PIB sau al cheltuielii anuale medii a unui roman pentru a se asigura, arata cel mai recent numar al INSURANCE Profile.

Ca volum de afaceri, in valoare absoluta, piata asigurarilor a crescut doar cu 30 mil. EUR peste valorile din 2011, amanand pentru acest an speranta revenirii peste pragul psihologic de 2 mld. EUR. Raportat la un Produs Intern Brut de 131,7 mld. EUR (sursa: Fondul Monetar International), sectorul asigurarilor si-a stabilizat si gradul de penetrare in PIB la 1,44%, in foarte usoara crestere fata de valoarea consemnata in anul 2011.

In ceea ce priveste cheltuiala medie anuala a romanului pentru asigurari, si aceasta a urcat usor, pana la valoarea de 87,2 EUR/locuitor. Cel mai probabil, piata se va apropia de maximul istoric de 112 EUR/capita, printr-un artificiu statistic la finele acestui an, urmare a publicarii rezultatelor celui mai recent recensamant. In prezent, valoarea acestui indicator ia in calcul o populatie de 21,73 milioane locuitori, potrivit recensamantului populatiei din anul 2002. (nota: datele Fondului Monetar International, ale EUROSTAT-ului sau cele publicate de Central Intelligence Agency indica valori apropiate ale populatiei Romaniei pentru anul 2012, comparabile cu cele ale INSSE: 21,36 mil. locuitori – EUROSTAT, 21,35 milioane – FMI, 21,79 milioane – CIA).

Leave a Reply