Inundatiile au provocat pagube importante in judetele Vaslui si Galati. Companiile de asigurari trimit inspectorii de daune in zonele afectate

Inundatiile au provocat pagube importante in judetele Vaslui si Galati. Companiile de asigurari trimit inspectorii de daune in zonele afectate
alben” pentru anumite intervale orare din ziua de vineri, cand precipitatiile pot atinge si depasi 20-25 de litri pe metrul patrat, fiind insotite de intensificari ale vantului sau de grindina.

In judetul Vaslui, 15 locuinte si 50 de gospodarii din localitatea Zorleni au fost inundate, vineri dimineata, in urma unei viituri, zeci de pompieri si voluntari intervenind pentru evacuarea apei.

De asemenea, in judetul Galati, datele furnizate de Prefectura arata ca noua persoane au murit, iar apele au afectat 700 de locuinte, precum si peste 500 de curti si gradini din 17 localitati.

Autoritatile au anuntat ca cele mai grave pagube din judetul Galati s-au inregistrat in comunele Cudalbi, Costache Negri, Maciseni si Cuca. In aceasta din urma, doua poduri au fost distruse si mai multe portiuni de drum au fost afectate. Ploile au mai produs pagube si la Tecuci, Corni, Foltesti, Mastacani, Rediu, Pechea si Grivita.

De asemenea, traficul rutier a fost blocat pe DN26, intre localitatile Vladesti si Oancea din judetul Galati, si pe DN 25, intre localitatile Vames si Tudor Vladimirescu, apa masurand pe carosabil, in unele locuri, peste un metru, fiind afectat, totodata, traficul feroviar pe ruta Galati – Barlad, intre statiile Targu Bujor si Flotesti, din cauza aluviunilor care au acoperit terasamentul pe o portiune de aproximativ un kilometru. De asemenea, patru localitati din judet sunt nealimentate cu energie electrica.

In judetul Galati, in luna august erau asigurate printr-o polita PAD putin peste 12.000 de locuinte, dintre care doar 5.500 in mediul rural. Pe de alta parte, in Vaslui, erau incheiate in total 6.081 de polite PAD (3.542 in mediul rural).

Amintim ca, recent, au intrat in vigoare modificarile aduse legii asigurarilor obligatorii de locuinte, care prevad, printre altele, obligatia de a incheia asigurarea PAD si pentru cei care au o polita facultativa, la expirarea acesteia, precum si faptul ca si alti asiguratori care nu fac parte din PAID vor putea sa vanda polite PAD dupa semnarea unui protocol de colaborare cu Pool-ul. Pana in prezent, au semnat un protocol de colaborare ALLIANZ-TIRIAC, ASIROM si OMNIASIG VIG.

Inspectorii de dauna ai CARPATICA Asig avizeaza si evalueaza pagubele din zonele afectate

Inundatiile recente au declansat o reactie si din partea companiilor de asigurari. Astfel, in sprijinul persoanelor afectate de inundatiile care s-au abatut asupra judetului Galati, CARPATICA Asig a anuntat pune la dispozitia asiguratilor sai un numar de telefon special pe care il pot apela pentru inlesnirea procedurilor de deschidere si solutionare a dosarelor de dauna: 0236.436.611.

In zonele calamitate, CARPATICA Asig are peste 1.500 de locuinte asigurate facultativ si 252 de locuinte asigurate prin polita PAD, informeaza compania intr-un comunicat de presa.

In prima zi de inundatii au fost avizate 28 de daune in localitatile afectate de ploile torentiale. Compaia a anuntat ca procedurile de avizare si constatare sunt in desfasurare, echipele de inspectori de dauna deplasandu-se in zonele afectate pentru evaluarea si plata pagubelor la locuinte.

“Suntem alaturi de asiguratii nostri care sunt greu incercati in aceasta perioada. Este datoria noastra nu numai contractuala, ci si morala, sa usuram revenirea acestora cat mai curand posibil la starea de normalitate de dinainte de inundatii”, a declarat Ina CRUDU, Director General al CARPATICA Asig.

Sursa: MAI

Leave a Reply