Investitorii mici dau o lectie usturatoare scepticilor si suprasubscriu de 5,5 ori la NUCLEARELECTRICA
ale de vanzare declansate luni.
Ei s-au batut pe circa 2,5 milioane de actiuni NUCLEARELECTRICA si si-au blocat resurse de circa 200 mil. lei in ordinele de cumparare, pentru a prinde discountul de 8% fata de pretul final la care se va adjudeca oferta, discountul fiind valabil numai in primele trei zile ale acesteia.
Ca sa subscrii trebuie sa si depui banii intr-un cont, iar investitorii mici au fost obligati sa blocheze cate 15 lei de fiecare actiune subscrisa, cu toate ca actiunile li se vor vinde cu 8% mai ieftin decat pretul final, iar acesta se va stabili pe segmentul investitorilor institutionali. Dinainte de inceperea ofertei era foarte probabil ca acest pret sa fie de circa 12 lei/ actiune.
Dar investitorii s-au batut pe actiuni, chiar daca au trebuit sa blocheze mai multi bani decat era necesar si chiar daca suprasubscrierea va impune o alocare a actiunilor pro rata, adica pentru fiecare de 5,5 ori mai putin decat au subscris.
Si numaratoarea continua.
Gradul de suprasubscriere va mai crsete, chiar daca mai incet, caci oferta va mai avea discount pentru investitorii mici, chiar daca redus la 3%.
Dupa ofertele de mare succes la TRANSELECTRICA si TRANSGAZ, cea la NUCLEARELECTRICA dovedeste cat de gresite au fost calculele guvernamentale din ultimii 20 de ani, calcule care au dus la privatizarea unor mari companii ale statului, in urma unor negocieri private, netransparente, in loc sa pastreze pachete de 30% si sa se vanda restul actiunilor la bursa.
A fost o socoteala gresita sau premeditata.
Miza ROMGAZ
Acum urmeaza sa vedem cum va proceda Guvernul in cazul ROMGAZ, probabil cea mai mare oferta publica a sa. Nu este inca sigur cum se va structura oferta si nici cat si cum va fi redirectionata o parte a acesteia pe o piata straina.
Intermediarii ofertei ar fi spus ca trebuie inaintata oferta companie si unei burse straine, ca Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu ar avea vizibilitate, ca marilor investitori le este inconfortabil sa-si trimita banii prin BVB, etc.
Si totusi, insusi Ludvik SOBOLEWSKI, noul Director General al BVB, care ar fi facut orice sa ia Fondul Proprietatea la cota bursei din Varsovia, atunci cand o conducea, spune ca nu este nevoie sa se listeze ROMGAZ pe o bursa straina.