Legea modificata a falimentului companiilor de asigurari, promulgata de Presedinte

Legea modificata a falimentului companiilor de asigurari, promulgata de Presedinte
de catre fondul de garantare, reglementarea dizolvarii si lichidarii voluntare a societatilor de asigurare/reasigurare, inclusiv a brokerilor. Normativul, devenit Legea nr. 139/2013, instituie un set de mecanisme menite sa asigure protejarea intereselor si drepturilor creditorilor de asigurari, determinand o mai buna functionare a mecanismelor de garantare, potrivit Notei de Fundamentare a proiectului de lege.

Astfel, protejarea intereselor si drepturilor creditorilor va fi asigurata de reglementarea unui termen special de prescriptie de 5 ani in care Fondul de garantare va putea plati despagubirile clientilor companiilor de asigurari intrate in faliment, de la 3 ani cat era in legislatia initiala.

De asemenea, aplicarea procedurii de faliment prevazuta de Legea nr.503/2004 (care, in prezent, se aplica numai societatilor de asigurare-reasigurare) se va extinde si societatilor care practica numai reasigurarea, ca urmare a transpunerii, in Legea nr.32/2000, a Directivei nr.2005/68/CE privind reasigurarea.

Legea nr.139/2013 completeaza, totodata, Legea nr.503/2004 cu o sectiune noua care reglementeaza modul de dizolvare si lichidare (voluntara) a societatilor din domeniul asigurarilor, inclusiv a brokerilor de asigurare, necesitate ce a rezultat ca urmare a unor situatii aparute in practica din ultima perioada de timp.

Prin lege, procedura de intrare in faliment este simplificata prin reducerea termenului in care instanta trebuie sa ia o decizie, de la 10 la 7 zile. De asemenea, se limiteaza dreptul creditorilor de a cere declansarea procedurii de faliment la o companie de asigurari, aceasta fiind posibila doar in cazul creditorilor care detin o creanta mai mare de 45.000 lei si mai veche de 90 de zile.

In plus, contractele de asigurare ale unei societati intrate in insolventa trebuie cedate Fondului de Garantare in 30 de zile de la inchiderea procedurii de redresare, fata de 10 zile anterior.

Fondul de Garantare functiona ca un departament in cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor – institutie care s-a desfiintat recent odata cu infiintarea autoritatii de supraveghere financiara integrata ASF -, avand rolul de a plati din disponibilitatile sale creantele catre creditorii asiguratorilor aflati in procedura de insolventa si litigiile aflate pe rolul instantelor de judecata.

Suma totala a despagubirilor platite din Fondul de Garantare in primele noua luni ale anului 2012 a fost de 1,12 mil. lei, un numar de 76 din cele 99 de cereri de plata formulate catre acesta fiind solutionate favorabil, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Click aici pentru textul Legii nr.139/2013 privind redresarea financiara, falimentul, dizolvarea si lichidarea voluntara in activitatea de asigurari!

Leave a Reply