Locatarii si proprietarii spatiilor comerciale din cladirile cu “bulina rosie” ar putea fi nevoiti sa se mute

Locatarii si proprietarii spatiilor comerciale din cladirile cu “bulina rosie” ar putea fi nevoiti sa se mute
i a adus in discutie un proiect de lege care ar urma sa interzica proprietarilor cladirilor cu risc seismic ridicat sa le mai foloseasca sau sa le inchirieze pentru comert sau alimentatie publica. De asemenea, Deputatul Dan Cristian POPESCU urmeaza sa initieze un proiect similar.

Mai mult decat atat, conform legii ce urmeaza sa fie initiata de Dan Cristian POPESCU, oamenii care locuiesc in blocuri marcate cu “bulina rosie” ar urma sa fie expropriati si despagubiti pentru a-si achizitiona un alt apartament in alta zona.

De asemenea, este luata in calcul si o evaluare mult mai riguroasa a cladirilor, precum si semnalizarea acestora cu ajutorul unor panouri pe care sa fie explicati factorii de risc care sa inlocuiasca celebrele buline rosii.

Daca aceste prevederi vor fi adoptate, cei mai afectati vor fi proprietarii de restaurante, cluburi si terase din Centrul Vechi al Capitalei, zona foarte expusa riscului de cutremur.

Multe dintre imobile sunt foarte vechi, construite la sfarsitul secolului XIX – inceputul secolului XX si nu au consolidare. In zona exista aproape 400 de proprietati, dintre care aproximativ 300 sunt inchiriate.

In capitala sunt 190 de cladiri cu risc seismic

Un numar de 190 de cladiri din Capitala sunt considerate pericol public in caz de cutremur, dupa ce municipalitatea a actualizat lista imobilelor incadrate in clasa I de risc seismic, prin adaugarea celor care au spatii publice cu suprafata mai mare de 50 de metri patrati.

Conform reprezentantilor Primariei Capitalei, actualizarea listelor existente pe site-ul pmb.ro se face periodic, in functie de eventuale modificari ale legislatiei, dar si in raport de informatiile transmise de catre proprietari, dupa ce acestia consulta si identifica eventuale erori pe lista publicata. Actualizarea consta in corectarea unor date de identificare ale imobilelor privind anul construirii, numarul de niveluri, numarul de apartamente din imobil si noi incadrari intr-o clasa de risc seismic. Din totalul imobilelor care trebuie consolidate, municipalitatea a finalizat lucrarile la 30 de cladiri.

In afara de constructiile declarate pericol public, lista cuprinde inca 184 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic (constructii cu risc ridicat de prabusire la cutremurul de proiectare corespunzator starii limita ultime), 302 imobile in clasa a II-a de risc seismic (constructii la care probabilitatea de prabusire este redusa, dar la care sunt asteptate degradari structurale majore), 74 in clasa a III-a (constructii la care sunt asteptate degradari structurale care nu afecteaza semnificativ siguranta structurala, dar la care degradarile elementelor nestructurale pot fi importante) si 6 in clasa a IV-a de risc. Lista actualizata este disponibila aici .

Leave a Reply